Categorieën

Service

Monument voor verzet van jubilerende sociëteit De Vrijheid

Monument voor verzet van jubilerende sociëteit De Vrijheid
Nieuws

Monument voor verzet van jubilerende sociëteit De Vrijheid

  • Redactie
  • 28-10-2020
  • Nieuws
Monument voor verzet van jubilerende sociëteit De Vrijheid

Om de banden aan te houden: wekelijks ontmoeting in hotel-restaurant De Kroon


SCHIEDAM - De Schiedamse sociëteit De Vrijheid bestaat 75 jaar. Om de viering van dat jubileum kracht bij te zetten wordt op zaterdag 7 november een monument onthuld in het Julianapark. Met het monument wil de sociëteit Schiedamse verzetsstrijders eren en de herinnering aan hen levend houden.

Ter viering van de driekwart eeuw van bestaan organiseert De Vrijheid ook een lezing in de Westvestkerk.

De 'Schiedamsche sociëteit De Vrijheid 1945' werd een half jaar na de bevrijding opgericht door enkele Schiedamse leden van het zesde bataljon van de Binnenlandse
Strijdkrachten. Men wilde de vriendschapsbanden die tijdens het verzet in de oorlog waren ontstaan, vasthouden. Een sociëteit leek daartoe een goed middel. Ook de Schiedamse gijzelaars die in de oorlog geïnterneerd waren geweest in St. Michielsgestel werden uitgenodigd om lid te worden. Later werd de sociëteit – zij het op uitnodiging – ook opengesteld voor mensen zonder verzets- of gijzelaarsachtergrond.

Tijdens de bijeenkomst van 7 november 1945 werd besloten voortaan iedere woensdag om vijf uur in hotel-restaurant De Kroon bij elkaar te komen en 7 november 2020 is dus een voor de hand liggende datum om het 75-jarig bestaan te vieren.

De onthulling van het monument is op 7 november om elf uur. Het monument is ontworpen door de bekende Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx, die eerder kunstwerken voor de openbare ruimte maakte, maar ook landelijke bekendheid verwierf met het kunstwerk 'Het Lam' in de Grote of St.-Janskerk. In verband met de Corona-richtlijnen zullen er maar heel weinig mensen in persoon bij de onthulling aanwezig kunnen zijn. Schie-TV zal daarom een reportage maken van de onthulling. Het monument kwam tot stand dankzij financiële bijdragen van leden van de sociëteit en een belangrijke subsidie van het De Grootfonds.

Later die dag - vanaf drie uur - is er in de Westvestkerk voor de leden van de sociëteit een lezing. Deze wordt gegeven door Hans Blom, voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Zijn inleiding met als titel 'Visioen en Werkelijkheid' zal vooral de dilemma’s waarvoor Nederland zich na de bevrijding gesteld zag
tot onderwerp hebben. Met inachtneming van de Corona-regels zal de Westvestkerk slechts plaats bieden aan een beperkt aantal personen, maar de lezing zal via livestream te volgen zijn (via I: https://www.verzetsmonument-schiedam.nl/livestream.html).