Categorieën

Service

Mooi initiatief kan gevolgen van bizar beleid niet verhullen

Mooi initiatief kan gevolgen van bizar beleid niet verhullen
Gezond

Mooi initiatief kan gevolgen van bizar beleid niet verhullen

  • Han van der Horst
  • 05-03-2023
  • Gezond
Mooi initiatief kan gevolgen van bizar beleid niet verhullen

COLUMN - De Stichting J&S Projecten  – ‘Jongeren en Senioren’ betekent dat – start met een nieuwe activiteit. Het klussenteam – zo meldden de media – is op zoek naar scootmobiels, rollators, rolstoelen, douchestoelen en beugels. Die gaan dan – zo nodig gerepareerd- naar armlastige senioren. Ze kunnen dan langer thuis blijven wonen, zo is de bedoeling.

Het is een voortreffelijk plan, daar niet van. Wie het kan steunen, moet dat wat mij betreft meteen doen. Er zitten al genoeg oude mensen thuis opgesloten onder het mom dat zij zo graag zelfstandig willen wonen. We hebben dit alles te danken aan de PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn die – waar nodig met actieve steun van partijgenote en collega Jetta Klijnsma, de meeste bejaardentehuizen liquideerde, terwijl tegelijkertijd de sociale werkplaatsen voor een belangrijk deel werden ontmanteld. Dit geschiedde met de enthousiaste ondersteuning van Mark Rutte en zijn hele tweede kabinet.

Die processen zijn zeven jaar geleden begonnen en nu zitten niet de verantwoordelijken, maar burgers met de gebakken peren. Gebrekkige mensen zijn gedwongen veel te lang te blijven wonen in voor hen ongeschikte woningen waar ze vereenzamen, ziek worden en ongelukken krijgen. Ze moeten wel. Ze hebben geen alternatief. De huizen waarin ze wonen komen – extra nadeel – niet op de markt voor de inmiddels wanhopige woningzoekenden. 

Dat is de bizarre werkelijkheid die de politiek voor ons heeft gecreëerd. En inderdaad, dan ben je dankbaar voor een hulpmiddel dat je anders niet zou krijgen omdat de gemeente al heeft geconstateerd dat je rijk of zelfredzaam genoeg bent om het zonder te rooien. En dat je familie en buren genoeg hebt om een handje toe te steken. En dat het er niet toe doet dat je je leven lang netjes belasting en premie hebt betaald.

Daarom verdienen J&S Projecten alle ondersteuning voor hun nieuwe initiatief. Tegelijkertijd blijft het pleisters plakken op een wonde die zonder drastische maatregelen zal blijven dooretteren.