Categorieën

Service

Mooie dingen in Schiedam (2)

Mooie dingen in Schiedam (2)
Uit

Mooie dingen in Schiedam (2)

  • Redactie
  • 07-01-2024
  • Uit


SCHIEDAM - Het gevleugelde gezegde dat de wethouder heeft geadopteerd zegt dat in Schiedam mooie dingen gebeuren. Nogal wat 'echte' Schiedammers, van nature wat kritisch aangelegen, laten keer op keer weten dat er 'geen barst te doen is' in de stad. 

Als dat je insteek is, kun je verrast worden. En ook als je van de zonnige inslag bent en overal wel wat moois ziet. Zoals in het Wennekerpand, al weer enige tijd terug. Bij S’dans.

Ingegaan op een verrassende uitnodiging - en dat waren niet zo veel mensen - werden we verrast door Kalin Morrow. Zij danste het stuk The Previous Owner, van Dunja Jocic. Het brein van een stervende man (gebracht met de diepbruine stem van Tom Jansen) wordt ‘overgebracht’ naar het lichaam van een jonge vrouw, dat van Morrow. Maar die geest blijkt niet volledig dat van de vrouw te overkomen, te overrulen. En zo ontstaat een tweestrijd. 

Het werd een vervreemdende en tegelijk intieme ervaring. Gedanst door Kalin Morrow. En ook verwoord door de man, Jansen, die bijvoorbeeld zei: “Er zijn duizenden mensenlevens geofferd voor het mijne.” Maar ook: “We blijven samen achter in jou.” Was de dood begraven, of de deur naar het eeuwig leven gesloten via de computer? Of ontstond er iets heel nieuws en werd ‘een simulatie een revelatie’?

Zeer de moeite waard, die avond bij S’dans. En er komen vast weer volgende.