Categorieën

Service

Mooie dingen in Schiedam (4)

Mooie dingen in Schiedam (4)
Uit

Mooie dingen in Schiedam (4)

  • Redactie
  • 03-02-2024
  • Uit
Mooie dingen in Schiedam (4)


SCHIEDAM - Het gevleugelde gezegde dat de wethouder heeft geadopteerd zegt dat in Schiedam mooie dingen gebeuren. Nogal wat 'echte' Schiedammers, van nature wat kritisch aangelegen, laten keer op keer weten dat er 'geen barst te doen is' in de stad. 

Als dat je insteek is, kan je verrast worden. En ook als je van de zonnige inslag bent en overal wel wat moois ziet. Zoals woensdag.

Toen lieten drie voormalige stadsdichters van zich horen in de stad. Een van hen, Yvette Neuschwanger-Kars, had deze laatste dag van januari uitgekozen om bij Post Scriptum in de Hof van Spaland haar nieuwe dichtbundel te presenteren. 'Over tot de horde van de dag’.

Als we toch gaan hordenspringen, dan maar met verve de dag aangaan, moet de redenatie zijn geweest. Zoë van de Kerkhof, stadsdichter van Leiden (en onlangs gekroond tot beste stadsdichter van Nederland) warmde het toegestroomde publiek op met onbevangen enthousiasme en prachtige voordracht. Daarna was het de beurt aan Larissa Verhoeff, voormalig stadsdichter van Ede. Haar inbreng was volgens getuigen ‘vlammend en spetterend’. 

Daarmee waren alle hordes wel zo ongeveer weggenomen, om ruim baan te hebben voor Neuschwanger, die enkele gedichten uit haar nieuwe werk voordroeg, en vragen beantwoordde. Een ervan - ‘Ik heb mijn hart opgeruimd’ - werd onlangs genomineerd voor een prijs, de Amai-award. De dichteres hield het niet helemaal droog bij een ander gedicht geschreven voor haar oudste dochter. 

Na de voordrachten volgde een signeersessie en werd er geproost met elkaar. “Wat een onwerkelijke avond”, aldus een stralend middelpunt, Yvette Neuschwanger. “Ik gloei nog helemaal na van trots.”