Categorieën

Service

Musea, theater en bibliotheek luiden noodklok in brief

Musea, theater en bibliotheek luiden noodklok in brief
Uit

Musea, theater en bibliotheek luiden noodklok in brief

  • Ingezonden
  • 04-07-2023
  • Uit
Musea, theater en bibliotheek luiden noodklok in brief

De bibliotheek is één van de partijen die de brief ondertekend heeft; foto: archief


SCHIEDAM - Met een brief aan de gemeenteraad luiden Theater aan de Schie, De Bibliotheek Schiedam, Nationaal Jenevermuseum en Stedelijk Museum Schiedam de noodklok. Het water staat de culturele partijen aan de lippen, zo melden zij.

In de brief - ondertekend door Rob Roos van Theater aan de Schie, Anne de Haij van Stedelijk Museum Schiedam, Daphne Meijer van De Bibliotheek Schiedam en Diederik von Bönninghausen van het Nationaal Jenevermuseum - is te lezen: "Schiedam is een fantastische stad. Met een boeiende geschiedenis. Een beloftevolle toekomst. Markante bewoners en een steeds levendiger binnenstad. Een stad met een aantrekkingskracht op kunst- en cultuurliefhebbers uit de hele regio Randstad. Een stad die in 2025 750 jaar stadsrechten viert. Waarin geschiedenis, erfgoed en cultuur hand in hand (horen te) gaan. En toch hebben geschiedenis, erfgoed en cultuur het hier moeilijk. Wij leveren vanuit onze eigen expertise op verschillende domeinen impact aan de stad. De Atlas 2023 voor de Nederlandse gemeenten geeft aan in de woonaantrekkelijkheidsindex dat Schiedam gestegen is naar de twaalfde plek op de lijst van vijftig grootste en aantrekkelijkste gemeenten. De stijging komt mede tot stand vanwege het aanwezige voorzieningenniveau waaronder cultuurvoorzieningen. De cultuurvoorzieningen behalen de twintigste plek in het overzicht van alle vijftig Nederlandse grootste gemeenten. De instellingen die deze brief ondertekenen zijn die cultuurinstellingen die er voor gezorgd hebben dat we deze plek hebben bereikt. Bij elkaar ontvangen wij jaarlijks ruim 545.000 bezoeken. Waarvan een substantieel deel van buiten Schiedam komt. Ondanks deze impact staat het water ons sinds dit jaar, en waarschijnlijk zeker de komende jaren, aan de lippen."

En dat heeft niets met slecht ondernemerschap of het niet kunnen ophouden van de eigen broek te maken, zeggen de partijen in de brief. "Elke Nederlandse stad kent bij de subsidiering van zijn culturele instellingen een ‘vuistregel’. De gemeentelijke subsidie dekt de basisexploitatie van de culturele instelling. Dat wil zeggen: de huur – die vaak direct terugvloeit in de gemeentekas – de energie en een kleine personele formatie. Al onze programma’s betalen we zelf, en die verdienen we via onze publieksinkomsten en zakelijk ondernemerschap weer terug. Daarnaast werven we bij landelijke en lokale fondsen en andere overheden grote hoeveelheden geld, die we via onze programma’s direct in de Schiedamse economie en samenleving investeren. Met onze programma’s generen we dus inkomsten, en dat doen we in Schiedam zelfs uitmuntend. Het gaat nu echter mis omdat juist die basissubsidie van de gemeente Schiedam door inflatie en energiecrisis niet meer toereikend is voor de basisexploitatie. Het besluit van de gemeente om onze basissubsidie per 2023 met 3,1 procent te indexeren, terwijl zij de huur van haar gemeentelijk vastgoed met zes procent liet stijgen en de constatering dat alle kosten in de samenleving gemiddeld acht tot tien procent stijgen (van personeel tot ict, schoonmaak en tentoonstellingsmaterialen), maakt dat de basissubsidie fors tekortschiet voor die basisexploitatie. En het pijnlijke is ook: op die kosten hebben wij geen enkele invloed. Het behoeft geen uitleg dat deze sterk achterblijvende subsidie-indexatie ervoor zorgt dat onze subsidie op papier misschien iets stijgt, maar in feite juist veel minder waard is. Daarbij komt dat wij geen enkele ruimte hebben om te bezuinigen. Op onze huur en energieprijzen hebben wij geen invloed. Voor onze medewerkers zijn we afhankelijk van de cao-ontwikkelingen. Bezuinigen op onze programma’s kunnen we niet. Elke streep door een programma kost ons publieksinkomsten, beperkt de maatschappelijke waarde en maakt ons begrote tekort voor de komende jaren alleen maar groter. En nog meer organiseren en verdienen; dat past gewoon niet meer bij een gelijkblijvend budget. Het past letterlijk niet meer in onze gebouwen. Ons bestaande personeel kan zich niet vermenigvuldigen om met minder budget meer te realiseren."

De partijen spreken de gemeenteraad direct aan in hun brief. "De kunst en cultuur in uw stad floreert. Maar als de indexatie van de subsidies voor cultuur zo ernstig achterblijft bij de gemiddelde stijging van de lasten, duurt dat niet lang meer. Dan schrappen wij niet even een programma. Dan sluiten er deuren en staan er straks essentiële instellingen in onze binnenstad leeg. Desondanks besloot uw college ondanks onze noodkreet hiervoor in de Zomernota geen extra middelen vrij te maken. Daarmee kiest uw college voor een fikse bezuiniging op geschiedenis, erfgoed en cultuur. Aan u de vraag of dat het juiste is voor onze mooie stad."

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →