Categorieën

Service

Muurschildering verfraait De Walvisch

Muurschildering verfraait De Walvisch
Uit

Muurschildering verfraait De Walvisch

  • Redactie
  • 15-04-2018
  • Uit
Muurschildering verfraait De Walvisch

Hugo Boogaard (links) vertelt over de plaquette; burgemeester Lamers kijkt toe; foto's: Christien Bruggeman

SCHIEDAM - Om de opening van de nieuwe museummolen De Walvisch, op de dag van de opening van het vaarseizoen van de fluisterboot, luister bij te zetten werd gisteren een bijzondere gevelsteen onthuld.

Het gaat om een muurschildering die oorspronkelijk te vinden was op een stuk muur in de keuken van de molen. Tijdens de restauratie is de schildering veilig gesteld; gisteren werd deze in de bezoekersruimte van de molen opnieuw onthuld. Dat werd gedaan door Hugo Boogaard, directeur van De Schiedamse Molen, samen met burgemeester Cor Lamers. Directeur Marjolein Beumer van het Jenevermuseum en voorzitter Ad van Leeuwen van Rondvaarten Schiedam deelden in de vreugde.

De Walvisch is grondig gerenoveerd (zie dit artikel) en wordt voortaan ook het 'loket' voor mensen die de fluisterboot willen nemen door de Schiedamse grachten. Dit jaar zijn de afvaarten vanaf de Vismarkt. (Zie dit artikel.) De dertig vrijwilligers hopen dit jaar nog iets meer dan de twaalfduizend mensen van vorig seizoen, de mooie gezichten van Schiedam te laten zien vanaf het water. Rondvaarten Schiedam speelt, aldus Van Leeuwen, met het diee om één van de twee boten (de Liedewij en de Aleida) om te bouwen tot loungeboot, om een jonger publiek aan te spreken. Maar het open karakter van de schepen moet blijven, zo bleek uit een enquête onder bezoekers: open boten vindt men leuker dan een boot met een dak. Verder bleek er veel sympathie voor de gids, zeker als die soms slecht weer trotseren; waar veel rondvaartboten gebruik maken van een ingesproken bandje, is er in Schiedam altijd een gids aan boord om vaak met een persoonlijk verhaal mensen de ontvangen en te onderhouden.