Categorieën

Service

Muziektheater laat volksheilige zien

Muziektheater laat volksheilige zien
Uit

Muziektheater laat volksheilige zien

  • Redactie
  • 03-11-2015
  • Uit
Muziektheater laat volksheilige zien

Raam met Liduina in de Havenkerk

SCHIEDAM - “Hoe halen we Liduina naar het Schiedam van dit moment?” Dat was volgens componist en zanger Marco Kalkman de leidende vraag bij het maken van het 'muzikaal eerbetoon Liduina'. Dat stuk is aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag te zien in de Lange Havenkerk. Een theaterstuk met maar liefst zeventig zangers en muzikanten.

Dit keer geen uitbeelding van het leven van Liduina, zoals in eerdere muziekspektakels die Schiedammer Kalkman maakte, bijvoorbeeld in de Gorzenkerk in 2006. “We zijn de kant van het eerbetoon opgegaan.” Wat maakt Liduina zo bijzonder dat we het zeshonderd jaar na haar leven nog over haar hebben? “Ik vind het wat betreft veelzeggend dat we het stuk beginnen met de begroeting 'beste gelovigen en ongelovigen'.”

Een best moeilijk, plechtig verhaal, kan je het leven van de stadsheilige noemen. “Maar we hebben er een hele leuke ondertoon in weten te leggen”, aldus Kalkman. Wat hem betreft is het echt muziektheater geworden. “Met meer spel en heel veel wisselende stijlen van muziek. Ook al zullen de mensen mogelijk enkele muzieklijnen van vorige gelegenheden herkennen, het stuk is totaal niet te vergelijken met eerdere.”

“Het is een laagdrempelig stuk, en zo hoort het ook. Liduina is altijd een volksheilige geweest. Haar verering kwam vanuit de mensen, is niet opgelegd, er is geen poppenkast van gemaakt vanuit een hoger doel.” En waar dat in de geschiedenis wel is gebeurd, wordt dat in het stuk 'zalig onderuitgehaald', aldus Kalkman.

Trots is hij op de koren die meedoen: een gelegenheids-kinderkoor en het Rotterdams Jongenskoor en verder vier koren met volwassenen, Schiedams maar ook uit Zoetermeer en Geervliet. “En de geweldige countertenor Jorg Delfos.” Voor het eerst werkte Kalkman met een regisseur die het stuk vorm heeft gegeven. “Janneke Franke uit Den Bosch, die het verhaal van Liduina helemaal niet kende. Dat geeft een frisse blik.” En dat tegen de achtergrond van de monumentale Havenkerk. “Het is de eerste echte productie in dat gebouw.”

Op twee avonden en zondagmiddag zijn steeds tweehonderd bezoekers welkom. Er zijn nog kaarten te koop. Lezers van Schiedam24 krijgen vijf euro korting op de kaarten indien zij een print maken van deze pagina en deze tonen bij betaling. Dat kan aan de deur van de kerk. Reserveren van plaatsen is mogelijk via internet en via 010 - 7078473.