Categorieën

Service

Muzikanten begeleiden je van buurtbrunch naar Sodafabriek

Muzikanten begeleiden je van buurtbrunch naar Sodafabriek
Uit

Muzikanten begeleiden je van buurtbrunch naar Sodafabriek

  • Kor Kegel
  • 18-08-2022
  • Uit
Muzikanten begeleiden je van buurtbrunch naar Sodafabriek

Kom binnen bij de expositie 'Thuis'. Foto: Rob van der Ven


SCHIEDAM – Stichting Kunst Werkt Schiedam, afgelopen zondag officieel welkom geheten in de inspirerende omgeving van de Plantage, laat komende zondag meteen zien dat het een toegevoegde waarde heeft door de buurt uit te nodigen voor ene brunch en meteen een verbinding te leggen met een ander cultureel gebeuren verderop aan de Plantage. “Het belooft een mooie en inspirerende middag te worden, met genoeg ruimte voor ontmoeting en ontdekking”, zegt Petra van der Ham, secretaris van Kunst Werkt en als bovenbuurvrouw van de stichting tevens betrokken bij de Plantage. 

Kunst Werkt opende zondag alweer de derde expositie in het nieuwe Art Centre Schiedam, gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat 191. Het thema van de tentoonstelling is ‘Thuis’ en veertig van de vijftig deelnemers van Kunst Werkt leveren een bijdrage waarin ze laten zien wat ‘thuis’ voor ze betekent. Curator Rob van der Ven had meer moeite om alle ingeleverde kunstwerken een plek te geven dan de kunstenaars op te porren om mee te doen. Hun enthousiasme laat zien dat er geloof is in een volgende toekomst voor Kunst Werkt na eerdere vestigingen in Pand Paulus aan de Korte Haven en Ruimte in Beweging aan de Boterstraat. 

In zijn welkomstwoord had Tuinlaanbewoner Huib Sneep het over de vele initiatieven die de omwonenden van de Plantage nemen om beeldende kunst letterlijk een plek te geven in het oudste stadspark van Nederland. Als antwoord maakt Kunst Werkt het gebaar dat de omwonenden welkom zijn op een buurtbrunch, aanstaande zondag van 11.30 tot 14.00 uur. Maar daar blijft het niet bij.  

“Het achterliggende idee is dat de buurt de gelegenheid krijgt om kennis te maken met Kunst Werkt en zijn deelnemers, en vice versa”, zegt Petra van der Ham. Er komt nu bij dat de kunstenaars van Kunst Werkt ook hun nieuwe omgeving ontdekken en dat gebeurt met enkele bijzondere activiteiten, aansluitend op de buurtbrunch. Dat aanvullende programma is tot stand gebracht met de jonge kunstenaarsgroep Bookmark Artist Collective, dat momenteel in de Sodafabriek aan de Makkersstraat 5 exposeert.  

Hoewel de ruimte beperkt is, kunnen voorbijgangers in de Lange Nieuwstraat er wel van mee genieten, want op  het bordes bij de ingang worden allerlei lekkernijen neergezet. Kun je zomaar van proeven! Van 12.00 tot 15.00 uur staat er bovendien een ijscokar in de Plantage. Bezoekers van de tentoonstelling ‘Thuis’ krijgen een bonnetje, waarmee ze een gratis ijsje kunnen halen. 

Als het lukt, is er van 14.00 tot 14.45 uur muzikale omlijsting door Mirre Valkenburg en Alvaro Rovira van Totin con Soda. Het duo is gespecialiseerd in Zuid-Amerikaanse muziek (zang en gitaar). 

Om 15.00 uur vertrekken alle gasten van het Art Centre Schiedam naar de Sodafabriek. De muzikanten begeleiden de wandelaars gedurende de tien minuutjes naar het gemeentelijk monument aan de Makkersstraat. Het Bookmark Artist Collective ontvangt het gezelschap rond 15.30 uur. Tot 17.00 uur zal hier de tentoonstelling ‘No Taboo’ te bezichtigen zijn. Het ligt in de bedoeling dat te combineren met een bescheiden wijnproeverij met hapjes. 

De bijzondere zondagmiddag wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Gemeenschapsfonds Schiedam. 

Mogelijk is er nog plek. Dat is te achterhalen via: 
[email protected]

Een week later, op zondag 28 augustus om 15.30 uur, is er de finissage van de expositie ‘Thuis’ met een kunstenaarsgesprek onder leiding van kunsthistorica Cilia Batenburg.