Categorieën

Service

Na de klapper van 2025 wordt het armoe troef

Na de klapper van 2025 wordt het armoe troef
Politiek

Na de klapper van 2025 wordt het armoe troef

  • Han van der Horst
  • 23-06-2024
  • Politiek
Na de klapper van 2025 wordt het armoe troef

Beeld: Bing Image Creator


COLUMN - Volgend jaar gaat Schiedam in het kader van het 750-jarig jubileum nog één keer vlammen. Dat blijkt uit het enthousiasme waarmee bijdragen worden gevraagd uit de daarvoor ingerichte eenmalige subsidiepot. De commissie die de aanvragen behandelt, let er op of er ook financiering van elders komt. Dat is zeer vaak het geval. Daaruit blijkt dat de Schiedammers en hun organisaties ook in eigen zak tasten om het feest mogelijk te maken. Ze leggen de rekening niet uitsluitend bij de overheid en de belastingbetalers neer. Directeur Marien Brand van Schiedam 750 en zijn mensen hebben inmiddels kennisgemaakt met de traditionele Schiedamse zuurgraad, maar het enthousiasme van de concrete plannenmakers heeft dat meer dan gecompenseerd. Ik ken dat wel. Als voorzitter van de Commissie Open Monumentendagen valt het me elk jaar weer op hoe graag mensen uit de hele stad meewerken, als vrijwilliger en door historische panden voor het publiek open te stellen. Vaak verzinnen ze er zelf ook nog evenementjes bij. Schiedammers zijn over het algemeen slecht in woorden maar goed in daden.

We gaan dat hard nodig hebben, want de toekomst ziet er somber uit. Nu al is het college van B&W begonnen ons voor te bereiden op de komende magere jaren. Het laatste kabinet Rutte had al besloten de rijksbijdrage aan de gemeenten sterk terug te brengen. Schoof en de zijnen zullen vrijwel zeker niet van dat pad afwijken. De deelnemende partijen aan de nieuwe coalitie hebben teveel dure beloftes gedaan waar ze nu met goed fatsoen niet onderuit kunnen. Door te korten op het gemeentefonds gooien de ministers als het ware de bezuinigingsopdracht over de schutting naar de honderden wethouders in Nederland. Die moeten maar uitzoeken welke kranen er in hun gemeente heel of half worden dichtgedraaid. Onze eigen wethouder van Financiën Antoinette Laan schat in dat vanaf 2026 Schiedam twaalf tot vijftien miljoen euro per jaar minder krijgt. Dit op een totale begroting van tegen de € 400 miljoen. Ongeveer een derde daarvan komt uit eigen inkomsten van de gemeente. Daarbij moet je vaststellen dat er op een heleboel uitgaven niet te bezuinigen valt omdat zij vastliggen. Dat maakt de gevolgen van jaarlijks twaalf tot vijftien miljoen minder nog heftiger voor de sectoren waar de klappen vallen. 

Dat ziet er dus niet goed uit. De komende jaren is schraalhans keukenmeester. 

Je kunt het ook anders formuleren: we worden als Schiedammers meer dan ooit op ons zelf teruggeworpen en tot elkaar veroordeeld. We zullen zelf antwoorden moeten vinden met het geld en de menskracht die daarbij horen. Veel Schiedammers leven langs elkaar heen. We moeten elkaar herontdekken en met elkaar bij wijze van spreken wijkbibliotheken gaande houden als die van de gemeente het noodgedwongen af laat weten. We zullen in moeilijke tijden zelf het heft in handen moeten nemen. En – waar nodig – ons niet laten hinderen door regelgeving vanuit een overheid, die op het niveau van wijk en straat door geldgebrek steeds minder relevant wordt. Dat hoeft niet te gebeuren als de gemeente vertrouwt op de energie van het volk en ons laat begaan in plaats van een hindermacht te vormen. 

Dat die energie is er is, blijkt uit de respons op het project Schiedam 750.

Bekijk hier de begroting over 2024