Categorieën

Service

Ruseler: kijk uit voor loze beloftes

Ruseler: kijk uit voor loze beloftes
Politiek

Ruseler: kijk uit voor loze beloftes

  • Redactie
  • 17-02-2022
  • Politiek
Ruseler: kijk uit voor loze beloftes

SCHIEDAM - Wethouder Duncan Ruseler van financiën waarschuwt voor partijen die in de opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen beloftes doen die zij niet waar kunnen maken, ook als ze deel gaan uitmaken van het besturende college.

Hij raadt de kiezer daarom aan bij het bepalen van haar of zijn stem goed te kijken of de plannen die stemmen trekken, ook daadwerkelijk haalbaar zijn. "Natuurlijk zegt elke partij dat ze iets toe gaan voegen", stelt hij tegen een redacteur van het tv-programma Een Vandaag. "Maar dan is vaak de vraag: wat ga je daarvoor laten?" Mooie plannen bedenken is één, maar daarbij moet een politieke partij eigenlijk direct bedenken waar dan niet langer geld aan kan worden uitgegeven. "Niemand wil vertellen waar je op gaat bezuinigen, maar partijen moeten eigenlijk ook melden waar ze het geld vandaan gaan halen", aldus Ruseler, namens de AOV in het college. "Je gaat iemand teleurstellen, daar moeten ze eerlijk over zijn."

Valse beloften zitten de wethouder daarom zo dwars omdat hijzelf ook graag beloftes had gedaan en gerealiseerd. Hij noemt de wens van het huidige college om jaarlijks een half miljoen euro uit te kunnen geven aan het verhelpen van de laaggeletterdheid in Schiedam, waar grofweg eenderde van de inwoners door gedupeerd wordt. Maar het geld was er niet. Een ander stokpaardje van de wethouder, of beter gezegd, een advies aan het nieuwe kabinet: verdeel het geld dat in de samenleving aanwezig is beter. In Den Haag lijkt het geld tegen de plinten op te klotsen, terwijl wij elk jaar opnieuw ergens op moeten bezuinigen, aldus Ruseler, die na de verkiezing niet terugkeert in raad of gemeentebestuur.

Voor het hele interview met de wethouder, kijk hier op de site van Een Vandaag.