Categorieën

Service

Negen Schiedammers verkiesbaar voor Provinciale Staten

Negen Schiedammers verkiesbaar voor Provinciale Staten
Politiek

Negen Schiedammers verkiesbaar voor Provinciale Staten

  • Redactie
  • 09-03-2023
  • Politiek
Negen Schiedammers verkiesbaar voor Provinciale Staten

SCHIEDAM - Schiedammers kunnen volgende week tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten hun stem uitbrengen op negen stadgenoten.

Die negen zijn verdeeld over acht lijsten. Forum voor Democratie, heeft J.J. Zijffers op het stemformulier staan, op nummer 28 van lijst 1.

Lijst 2, de VVD, kent Ad Mostert, oud-raadslid en oud-wethouder in Schiedam op numer 35. Een andere oud-wethouder, Maarten Groene, staat op lijst 5, die van de PvdA, op nummer 43. Ook de Schiedamse kandidaat voor Provinciale Staten namens het CDA, Christine Fläten-Daskalakis, was eerder wethouder in de stad. Zij staat op nummer 37.

Dan is er nog Annelijn de Gier, geen wethouder, eerder jong talent, op plek 16 op de lijst 8, die van de Christenunie. Op de lijst van Denk, nummer 13, staat de Schiedammer die het hoogst genoteerd staat op de kieslijsten, Enes Ayhan. Een stem op hem is aan te vinken als negende op de lijst.

Ayhan moet die titel van Schiedammer met het hoogste kandidaatnummer delen met Mike Sattler, dus ook negende op de lijst van JA21. Een treetje lager staat Anne van Hagen-van Rooijen, tiende dus op lijst 10, die van de AWP. Twee plaatsen lager op dezelfde lijst staat Edzo Ebbens.

Het is aardig om eens te kijken naar het aantal verkiesbaren voor PS in omliggende gemeenten. Dan valt op dat Vlaardingers met negentien kandidaten een stuk meer keus hebben om op een stadgenoot te stemmen. Alhoewel: de klassieke Vlaardingse sterkte van de SP doet zich hier gelden, met zes kandidaten namens die lijst. Tien partijen op het stembiljet kennen een Vlaardingse kandidaat.

Schiedamse ondervertegenwoording in het aantal kandidaten lijkt gerelativeerd te worden door de 73 Rotterdamse kandidaten (inclusief Hoogvliet, exclusief Hoek van Holland en Rozenburg); dat is pakweg zo'n 11,7 kandidaat per 100.000 inwoners. In Schiedam komt het op (9 gedeeld door 80.000) 11,3.

Wie Den Haag erbij pakt, krijgt weer een ander idee. Maar liefst 113 inwoners van dat grootste dorp van Nederland zijn op 15 maart te verkiezen voor PS. Dat betekent dat er per 100.000 Hagenaars zo'n twintig zijn die zich kandidaat hebben gesteld. Denkelijk doet zich hier het 'ambtelijke' karakter van de stad gelden, met een overvloed aan inwoners die iets met de politiek vandoen hebben, en zich wellicht alleen al daardoor eerder kandidaat stellen.

Laten we Delft dan het plijt laten beslechten. Die stad met zo'n 106.000 inwoners telt achttien kandidaten, gemiddeld zo'n zeventien per 100.000 Delftenaren. Dat is flink meer dan in Schiedam. Maar onder de achttien Delftenaren op het stembiljet vijf kandidaten voor de SP en drie voor de Christenunie. Dus dat relativeert ook weer.

Zo wordt in ieder geval duidelijk dat de Schiedammers die politiek actief zijn, alle kleuren van de politieke regenboog vertonen. Waar in andere steden nogal eens een colonne stadgenoten zo'n beetje en blok een lijst domineren. Zo kent de SP behalve Vlaardingers en Delftenaren vooral Hagenaars (negen) en zijn inwoners van de Hofstad ook sterk vertegenwoordigd op de lijsten van de Partij voor de Dieren (tien), Groen Links (elf), Forum voor Democratie (dertien) en van D66 en Belang van Nederland (met veertien Hagenezen) - opvallend wellicht, anders dan gedacht: niet meer dan vier VVD-kandidaten uit Den Haag. En nog zo een paar uitschieters: drie op de drie kandidaten namens Jezus Leeft komen uit Giessenburg/Hardinxveld-Giessendam en van de 24 kandidaten van 50-Plus komen er zestien uit Rotterdam.

Het aantal kandidaten zegt natuurlijk niet alles over de verkiesbaarheid van kandidaten. De meeste Schiedammers staan laag tot zeer laag op de lijsten. Vergelijk hun posities maar eens met het huidige aantal zetels in Provinciale Staten in Den Haag: VVD, tien zetels; JA21, zeven (een gevolg van het grote aantal stemmen dat FvD bij de vorige verkiezingen trok en het opsplitsen van de fractie daarna); Christenunie en SGP, vijf; Groen Links, vijf; CDA, Pvda, PVV en D66, vier; FvD, drie; Goud, Partij voor de Dieren, SP, twee; Denk, Groep Go, Groep van Rijnberk, één.

Tenslotte de lijsttrekkers: die komen uit Rotterdam (vijf lijsttrekkers), Den Haag (vier), Nootdorp (twee), Delft, Wassenaar, Hardinxveld-Giessendam, Pijnacker, Gorinchem, Sliedrecht, Hillegom, Gouda en Giessenburg.

PS. Dit artikel is aangepast (in eerste instantie waren zeven Schiedamse kandidaten in kaart) en uitgebreid na eerste plaatsing.