Categorieën

Service

Nergens stijgen huizenprijzen zo hard als in Schiedam

Nergens stijgen huizenprijzen zo hard als in Schiedam
Wonen

Nergens stijgen huizenprijzen zo hard als in Schiedam

  • Redactie
  • 08-01-2020
  • Wonen
Nergens stijgen huizenprijzen zo hard als in Schiedam

Ortec zet de prijsontwikkeling van de verschillende woningtypen op een rijtje; de bovenste lijn is de ontwikkeling vanaf juli 2017 van appartementen, de onderste de gemiddelde huizenprijzen in Nederland; beeld: Ortec


SCHIEDAM – Nergens in Nederland stijgen de huizenprijzen zo hard als in Schiedam.

Dit stelt het bedrijf Ortec in zijn ‘maandalert’. Het bedrijf nam Schiedam onder de loep en constateerde dat de huizenprijzen in Schiedam op jaarbasis 12,8 procent zijn gestegen. In heel Nederland is dat gemiddeld zes procent. Ortec, een softwarebedrijf dat ook marktonderzoek doet, roept Schiedam uit tot de Nederlandse gemeente met de grootste prijsstijging van 2019.

Vooral appartementen worden steeds duurder, maar alle woningtypen in Schiedam kennen een grotere prijsstijging dan het gemiddelde van Nederland.

In het alert probeert het bedrijf ook te achterhalen waarom de prijzen hier in de stad zo hard stijgen. “Schiedam wordt door sommigen het Brooklyn van Rotterdam genoemd”, zo stellen de marktvorsers. Die wijk in New York groeide uit van achterstandswijk naar zeer gewild – en duur. Zoals mensen van Manhattan naar Brooklyn trokken, zo komen Rotterdammers naar Schiedam, zo ziet Ortec. Ruim eenderde van alle woningkopers in Schiedam is een Rotterdammer.

De reden voor die trek lijkt duidelijk: “Wellicht komt dit omdat de prijzen in Schiedam meevallen voor een Rotterdammer. In november 2019 kost ons standaard appartement (bouwjaar 1985, 70m² wonen) in Rotterdam € 210.000,- terwijl ditzelfde appartement in Schiedam ruim 35 duizend euro minder kost. Het lijkt dus een aantrekkelijke optie om van Rotterdam naar Schiedam te verhuizen.”

Ortec constateert een kentering op de Schiedamse woningmarkt sinds juli 2017. “Vanaf die maand stijgen de prijzen van appartementen in Schiedam gestaag meer dan de gemiddelden voor Nederland, maar ook meer dan Rotterdam.”

De laatstbekende cijfers zijn die tot november afgelopen jaar. Voor een appartement dat in juli 2017 nog € 123.500,- moesten kosten, werd in november € 175.000,- betaald, een stijging van 41 procent. “In Rotterdam kostte ditzelfde appartement in juli 2017 zo'n € 154.000,- een verschil van 35 procent ten opzichte van een jaar eerder.” Dit is opvallend meer dan de gemiddelde prijsstijging van appartementen in Nederland, die in dezelfde periode 27 procent bedroeg.

De analyse noemt ook een andere reden voor de prijsstijgingen. In makelaarstermen ‘het opdrogen van de voorraad’. Ortec signaleert dat het aantal transacties van de appartementen (lichtblauwe kolommen) in 2017 toeneemt naar gemiddeld tachtig tot honderd woningen per maand en dat dit aantal in 2018 zakt naar gemiddeld tachtig en afgelopen jaar verder naar gemiddeld zeventig. Nog geen cijfers die echt horen bij een schreeuwend gebrek aan aanbod, maar wel een teken aan de wand. Momenteel worden er volgens Ortec per duizend koopwoningen maandelijks 5,87 verkocht. Vorig jaar was dat cijfer nog 7.