Categorieën

Service

Nieuwe podcast met 'goede' Schiedamse gesprekken

Nieuwe podcast met 'goede' Schiedamse gesprekken
Uit

Nieuwe podcast met 'goede' Schiedamse gesprekken

  • Redactie
  • 04-08-2022
  • Uit
Nieuwe podcast met 'goede' Schiedamse gesprekken

SCHIEDAM - Radiomaker Pieter Bos is begonnen met een serie podcasts. Onder de titel ‘Een goed gesprek van A tot Z’ heeft hij samen met Steven Koerts, die de techniek van de podcast verzorgt, drie proefuitzendingen opgenomen en beluisterbaar gemaakt.

Bos liep al langer rond met plannen voor het maken van nieuwe radioprogramma’s, laatstelijk vooral gericht op zijn wijk de Gorzen, maar ervoer dat het starten van een radiostation een grote stap is. “Tot ik van Han van der Horst de tip kreeg: waarom maar je geen podcasts?!” Wel de mogelijkheden, niet de last van de techniek, kort gezegd.

Want podcasts zijn in feite niet meer dan geluidsopnames, gesprekken, interviews, presentaties, die via internet worden aangeboden. Met als grote voordeel dat ze op ieder moment te beluisteren zijn. Via het veelgebruikte programma Spotify bijvoorbeeld. Een groot voordeel verder is dat geen grote investeringen nodig zijn: een opnameapparaat, met koptelefoon en microfoon volstaat om de gesprekken op locatie in de stad te kunnen opnemen. Met behulp van enkele sponsors konden die uitgaven eenvoudig worden gedaan.

In drie ‘proefuitzendingen’ sprak Bos met de Schiedammers Cor Heukels, Sonya Hellement en Beau van ’t Hoen. Hij spreekt zelf nog van proefuitzendingen, omdat ze ook tot doel hebben om de techniek uit te proberen en te kijken hoe te komen tot de beste ‘uitzendingen’. “Zo hebben we gezien dat het goed kan zijn om Steven, die bij de gesprekken is om de opnames te maken, ook mee te laten doen in de gesprekken.” Ook is het nog een beetje zoeken naar lengte van het programma.

De keus voor gesprekspartners is eenvoudig: “Iemand die in Schiedammer woont of werkt met een verhaal”, en dat is eigenlijk zo’n beetje iedereen. Met Heukels ging het gesprek natuurlijk over Soos Blauwhuis, waarvan Heukels een van de dragende krachten is. De uitzending met loopcoach Hellement kondigde Bos aan met: “We praten in deze aflevering over het leven, de liefde en schoonheidsidealen.” En wat bracht Hellement vanuit de Dominicaanse Republiek naar Schiedam? Van ’t Hoen wordt in de podcast die sinds gisteren online staat, neergezet als ‘de jongste voorzitter in de geschiedenis’ van de Bewonersvereniging Schiedam-Zuid. Hoe de wijk ‘ietsjes’ beter te maken?

Steeds gaat er volgens Bos om gewoon een plezierig gesprek te voeren, voor gast, vragensteller en luisteraar. Van tevoren worden enkele gespreksonderwerpen aangetipt en dan is gewoon gaan, zoals in een goed gesprek. 

Volgende te verwachten gesprekspartners zijn Suzette Ronteltap, Guido Antunes, Petra Zwang en Sjaak Bijloo; de uitnodigingen zijn gedaan, gesprekken moeten nog worden opgenomen. Een podcast met Jarle Lourens moet binnenkort de echte ‘start’ worden van Een goed gesprek van A tot Z. Bos en Koerts streven naar een nieuwe podcast iedere maand.