Categorieën

Service

Geen derde Schiedamse kiezers vertrouwt Geert Wilders

Geen derde Schiedamse kiezers vertrouwt Geert Wilders
Politiek

Geen derde Schiedamse kiezers vertrouwt Geert Wilders

  • Han van der Horst
  • 26-11-2023
  • Politiek
Geen derde Schiedamse kiezers vertrouwt Geert Wilders


COLUMN - De grote winst van de PVV in de Tweede Kamerverkiezingen logenstraft de stelling dat de partij er vooral een is van vooruitgangsverliezers en kanslozen. Juist personen uit de middenklasse sluiten Wilders in het hart, lijkt het nu.

Veel Schiedammers hebben op de PVV gestemd. Dat is een onloochenbaar feit. Er zijn twee manieren om dat uit te leggen. 

De gebruikelijke is: Geert Wilders heeft in Schiedam een monsterzege behaald. Je kunt er ook anders tegenaan kijken. Nooit stemden zoveel Schiedammers op extreem rechts en nog is dat minder dan een derde van de kiesgerechtigden. De vreemdelingenhaters slagen er niet in het hart van onze stad te veroveren. Twee derde stemt anders. 

Je leest nu overal dat politici over hun schaduw heen moeten springen. Daarmee wordt dan bedoeld dat zij samenwerking met de PVV aan moeten durven. Dat is echter niet over je schaduw heen springen. Dat is in de schaduw springen. Over je schaduw heen springen betekent nu dat we elkaar moeten opzoeken oog in oog met het gevaar dat ons bedreigt, want er is nog een andere manier waarop je de uitslag in Schiedam kunt bekijken; een derde van de Schiedamse stemmers kiest voor confrontatie en niet voor samenwerking. PVV-ers bewijzen het al bijna twintig jaar: je mag alleen met ze meedoen als je je bij hun aanpast. Van tweezijdigheid is geen sprake. Zij gooien het kwartje en wij hebben maar te dansen. Zij vertellen hoe wij ons moeten gedragen. En anders sluiten zij ons buiten. Daarom moeten wij – die niet kozen voor de confrontatiepolitiek van Geert Wilders – elkaar vasthouden. Het zal nodig zijn de komende jaren.