Categorieën

Service

Nog eens: gebedsruimtes en openbaar onderwijs 

Nog eens: gebedsruimtes en openbaar onderwijs 
Onderwijs

Nog eens: gebedsruimtes en openbaar onderwijs 

  • Han van der Horst
  • 07-04-2023
  • Onderwijs
Nog eens: gebedsruimtes en openbaar onderwijs 

COLUMN - Opnieuw heeft het Lyceum Schravenlant in Nieuwland de aandacht getrokken van een groot dagblad, ditmaal het AD (zie hier). En opnieuw gaat het in het artikel over de eis van een aantal islamitische leerlingen dat zij een gebedsruimte krijgen in de school. En wel voor zichzelf. De krant citeert enkele vwo-4-leerlingen die zeggen tegen de krant: ¨Andere geloofsuitingen in een gebedsruimte dan die van ons accepteren wij niet. De oplossing is een lege ruimte. Laat iedereen zijn eigen kruizen, beelden en schilderijen maar meenemen en weghalen na het gebed. Dan gaan we het samen regelen."

Een stiltecentrum dat altijd voor iedereen van welke overtuiging dan ook open staat, is acceptabel op een openbare school. Een ruimte die altijd of op bepaalde uren van de dag toegankelijk is voor de aanhangers van één enkel geloof niet. Dat is daarmee in strijd.

Misschien moeten ze op het Scharavelant wat extra lessen krijgen over het grote compromis uit 1917, toen de christelijke partijen in ons land het bijzonder onderwijs kregen en de liberalen en socialisten het algemeen kiesrecht.

Er is toen het volgende besloten: de nationale overheid zou niet alleen openbaar onderwijs financieren maar ook onderwijs op specifieke levensbeschouwelijke grondslag. In die tijd was die grondslag katholiek, gereformeerd, hervormd, joods. Sinds het laatste kwart van de vorige eeuw maken ook moslims gebruik van dit recht om door de overheid gefinancierde scholen te stichten. Die dus uit de belastingen worden betaald.

Je hebt in Nederland de keuze: of je gaat naar een school met een levensbeschouwing of naar een openbare school. Als je niet zonder een islamitische gebedsruimte leven kunt, hoor je thuis op een school met de Koran. Even goede vrienden en vriendinnen, maar zo is het in Nederland geregeld. 

Op een openbare school krijg je als gelovige niet voor jou specifieke faciliteiten. Als je die wel eist, loop je kans dat je op een verschrikkelijke manier het lid op de neus krijgt en zelfs dat stiltecentrum voor alle gezindtes tegelijk er niet komt. Inderdaad: als je op de gang bidt, heb je kans dat mensen over je struikelen. Ook kan het betekenen dat je in de regen moet bidden, maar niemand heeft ooit gezegd dat geloven en daar consequenties uit trekken gemakkelijk is. Ook de profeet niet. Lees de hadiths er maar op na.