Noodkreet over sluiting Zwembad Zuid: ‘Een aderlating!’
- Kor Kegel
- 27-05-2025
- Politiek

SCHIEDAM - Met een open brief aan het college van burgemeester en wethouders van Schiedam en de Schiedamse gemeenteraad doet Stichting Vrienden van Zwembad Zuid een ultieme poging om de sluiting van het ‘volksbad’ te voorkomen. “Sluiting van het zwembad per 1 juli is een aderlating voor een vitaal deel van Schiedam”, schrijven Albert Bons, Jannie Strik en Catelijne de Groot namens de stichting.
“Na vijftig jaar trouwe dienst met zwemactiviteiten en als maatschappelijke ontmoetingsplek wordt Zwembad Zuid afgedankt en geliquideerd. Het geld van veel burgers wordt hiermee weggegooid. Zwembad Zuid hoort bij het gemeentelijke cultureel erfgoed, opgebouwd door de burgers en historisch zeker van belang. Vóór de bouw van Zwembad Zuid lag er al een buitenbad, dat in het seizoen veel Schiedammers, jong en oud, heeft bediend”, schrijft de stichting.
De Vrienden noemen ook de bijzondere kunstwerken van Harr Wiegman van grote waarde. Vraag aan de lokale politiek: “Hoe wilt u deze cultuurhistorische zwemperiode bewaren? U kunt niet ontkennen dat deze bijzondere periode archiefwaardig is. Er zijn maar weinig accommodaties in Schiedam te vinden, waaraan Schiedammers steen voor steen hebben bijgedragen en waar zo veel Schiedammers hebben gezwommen.”
“Ongelooflijk erg”, vindt de vriendenstichting het, voor allen die daar hun kinderen hebben zien afzwemmen en voor allen die daar hun zwemuurtje, hun bewegingsuurtje, hun revalidatie, hun zwemsport, hun ontspanningsuurtje en hun maatschappelijke ontmoetingsplek hadden. Allemaal elementen die in deze tijd heel belangrijk zijn.”
Een belangrijk middel om mensen elkaar te laten ontmoeten en te laten bewegen, in een stadsdeel waar dat echt nodig is, wordt de bevolking ontnomen. Het treft alle wijken onder de A20. De gemeenteraad is op een verkeerd been gezet. Door te ontkennen dat er feitelijk mogelijkheden waren tot behoud heeft de verantwoordelijke wethouder gewoon haar zin willen doordrijven, zegt de stichting. Haar onjuiste informatie mag niet zomaar gladgestreken worden en daarom gaan de Vrienden er dieper op in, hopend dat het de gemeenteraad en het college alsnog overtuigt.
“Er is nooit een motivering geweest vanuit het college, waarom ons plan van het nieuwe zwembad niet haalbaar was. Er waren genoeg partijen die wilden participeren, alleen de gemeente niet, wat een vreemde situatie is.”
Volgens de wethouder zou het Hoogheemraadschap van Delfland nooit toestaan dat er opnieuw gebouwd zou worden, maar dat staat haaks op wat het waterschap in december met de Vrienden van Zwembad Zuid heeft besproken. Het plan voor een vernieuwd zwembad kon eenvoudig worden aangepast door het iets meer vanaf het dijklichaam te plaatsen.”
De stichting draagt tal van argumenten aan om het zwembad open te houden. Er verdrinken jaarlijks steeds meer mensen, en niet alleen kinderen, die het zwemmen niet machtig zijn omdat ze het niet hebben geleerd, vervolgt de stichting. Vaak gaat het om huishoudens waar elke euro driemaal omgedraaid moet worden, voordat hij uitgegeven kan worden. De infrastructuur naar Bad Groenoord is niet goed en onveilig. Waarom West, Zuid, Centrum, Oost en Nieuwland op een nog grotere afstand van sport en bewegen stellen? Waarom niet luisteren naar bewoners die met petities en andere ludieke acties kenbaar hebben gemaakt dat hun zwembad bestaansrecht heeft? Waar blijft het besef dat afstand in kilometers ook afstand tot sport en bewegen is?
De stichting constateert dat het geld voor een vernieuwd Zwembad Zuid is verdwenen in de renovatie van Bad Groenoord. Voorheen zijn rapporten over de twee zwembaden uitgegaan van 75.000 inwoners. Inmiddels is het inwonertal flink toegenomen, waarmee dus ook het draagvlak is vergroot.
En dan heel direct tot de burgemeester, de wethouders en de raadsleden: “U kunt nog wat doen. Beter halverwege 180 graden gedraaid dan later er heel veel spijt van hebben. Door de projecten die op stapel staan ten zuiden van de A20, te weten woningbouw op de locatie Glasfabriek, rond de Merwedehaven en in Nieuw-Mathenesse, komen er nog meer inwoners bij die al bij voorbaat zonder zwemwater komen te zitten. Wij hopen dat er over onze open brief goed nagedacht wordt en dat er snel gehandeld wordt, voordat de situatie straks onomkeerbaar is.”