Categorie├źn

Service

OM weer in de fout in onderzoek naar journalist

OM weer in de fout in onderzoek naar journalist
Nieuws

OM weer in de fout in onderzoek naar journalist

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 27-05-2020
  • Nieuws
OM weer in de fout in onderzoek naar journalist

VLAARDINGEN - Het Openbaar Ministerie van Rotterdam heeft opnieuw excuses moeten aanbieden aan een oud-journalist. Volgens de wet had de toenmalige persfotograaf Patrick van den Hurk geïnformeerd moeten worden dat hij als verdachte was aangemerkt in een strafzaak. Ook de opsporingsmethoden die toen zijn gebruikt, hadden niet toegepast mogen worden.

In de periode 2016-2017 zijn bij de persfotograaf tweemaal zijn belgegevens opgevraagd en is hij geobserveerd. Uiteindelijk heeft het niets opgeleverd en is het onderzoek stopgezet. Vandaag is met de bewuste oud-fotojournalist gesproken en heeft het parket Rotterdam opnieuw excuses aangeboden. Begin dit jaar gebeurde dit ook al bij een andere journalist. Zie dit artikel.

Voor journalisten geldt een andere regelgeving en mogen er niet zomaar belgegevens worden opgevraagd. Het OM had dit moeten weten maar ging dus opnieuw in de fout.

De betreffende journalist is ten onrechte niet over de inzet van de genoemde opsporingsmiddelen geïnformeerd, hoewel de wet dat wel voorschrijft, zodra het belang van het onderzoek dat toelaat. Dit is vandaag, in een persoonlijk gesprek, alsnog gebeurd. Het Openbaar Ministerie zegt de gang van zaken te betreuren. Persofficier Ernst Pols: "Deze meneer is destijds ten onrechte niet als journalist aangemerkt. Daarom hebben wij vandaag excuses aangeboden. Enerzijds voor het toepassen van dwangmiddelen, anderzijds ook voor het niet eerder informeren van de persfotograaf.