Categorieën

Service

Ombouw van de Svanen is afgerond

Ombouw van de Svanen is afgerond
Bedrijven nieuws

Ombouw van de Svanen is afgerond

  • Redactie
  • 08-05-2024
  • Bedrijven nieuws
Ombouw van de Svanen is afgerond


SCHIEDAM - De Svanen is vertrokken bij Mammoet. Met een nieuwe opbouw, die afgelopen weken op het tilschip van Van Oord werd geïnstalleerd.

De PTC210-DS, een van de grootste kranen ter wereld, die nodig was voor het werk aan de Svanen, en die eerder al functioneel was voor verbouwingen aan de Wind Orca en de Wind Osprey, twee schepen van Cadeler, zal binnenkort worden gedemonteerd en elders een volgende klus gaan verrichten, zo meldt een woordvoerster van Mammoet.

De aanwezigheid van de reuzenkraan in Schiedam maakte het werk aan het tilschip op korte termijn mogelijk. Normaal staat er een jaar aan plannen om de benodigde apparatuur bij elkaar te krijgen, nu volstond een paar maanden. Dat betekent ook dat de Svanen korter uit het gebruik is.  

De aanpassing in de opbouw van de Svanen was nodig omdat dit schip wordt ingezet bij de installatie van windturbines op zee. Die worden groter, dus de capaciteit van het installatieschip moest ook omhoog. Dat is nu gebeurd.

Holland Shipyards bouwde een nieuw frame, bestaand uit drie onderdelen. Ze werden afgeleverd op de kade bij Mammoet op Vijfsluizen, daar door een zogenaamde SPMT verder gereden, zodat ze door de PTC210-DS op de Svanen konden worden gehesen. Dat schip krijgt nu een hoogte van 125 meter, een uitbreiding van 25 meter.

Zie ook dit artikel en dit artikel.

De klus werd binnen een week geklaard.