Categorieën

Service

Schiedam zet - in west - huisjesmelkers voet dwars

Schiedam zet - in west - huisjesmelkers voet dwars
Wonen

Schiedam zet - in west - huisjesmelkers voet dwars

  • Redactie
  • 05-02-2025
  • Wonen
Schiedam zet - in west - huisjesmelkers voet dwars

SCHIEDAM - Schiedam-West krijgt zijn opkoopbescherming. De gemeenteraad stemde gisteren unaniem in met de uitbreiding van de bestaande regeling in oost en Nieuwland, naar het meest westelijke stadsdeel. Na publicatie van het besluit treedt dit direct in werking.

De bedenkingen die er waren, betroffen de vraag of deze uitbreiding volstaat. Veel fracties vrezen dat opkopers van woningen om die voor veel geld te verhuren, uitwijken naar Schiedam-Zuid en Groenoord. 

Dick van Belle vatte het namens de PvdA samen, in één zin. “Na eerder te laat ingrijpen van de gemeente, waardoor er de laatste tien jaar talloze betaalbare koopwoningen veelal naar huisjesmelkers zijn gegaan, met alle nadelige gevolgen van dien, vinden we wel dat alleen nu west aanwijzen als extra wijk, ook weer erg risicovol is, gegeven de kans op het waterbedeffect naar de wijken waar de opkoopbescherming niet zal gelden.” Wat niet wegneemt dat zijn fractie ‘natuurlijk groot voorstander’ is van de opkoopbescherming, een regeling die sinds 2018 in de twee genoemde wijken van kracht is en die zich volgens Van Belle sindsdien ‘bewezen heeft’.

Argumenten tegen invoering van opkoopbescherming, zoals op de Politieke Avond ingebracht door wethouder Antoinette Laan, als dat de regeling geen stand zou houden bij de rechter als de noodzaak en effectiviteit ervan niet bewezen is, maakten op Van Belle niet veel indruk. Wat hem betreft toont Schiedam in deze lef en loopt het niet weg voor zo’n juridisch steekspel, omdat de problemen in de stad daarvoor groot genoeg zijn en de regeling in oost en Nieuwland bovendien zijn waarde heeft bewezen.

Om te voorkomen dat problemen van de wijken waar voortaan een vergunningplicht op het verhuren geldt (in de eerste vier jaar na aankoop) uitwaaieren naar andere wijken, vroeg Van Belle om twee actiepunten, toezeggingen van B&W. Te weten het ‘scherp en uitgebreid in de gaten houden’ van de situatie. “Niet alleen een evaluatie na twee jaar, maar continu oog op deze wijken.” En dat indien daartoe aanleiding is, het college niet zal talmen om ook in andere wijken bewoners op deze manier te beschermen tegen het werk en de gevolgen van huisjesmelkers.

En twee: ‘veel energie’ te stoppen om de overlast die veroorzaakt wordt door overbewoning en woonoverlast te bestrijden, ‘en daarbij geen enkel middel binnen onze mogelijkheden te schuwen’. Yusuf Tuncer vroeg eveneens om het ‘goed monitoren’ van de gang van zaken in de stad. Zijn fractie, het CDA, steunt de regeling, ‘omdat we de starters en gezinnen een eerlijke kans willen geven op een koopwoning’. “Tegelijk willen we herhalen dat we alert moeten blijven op de gevolgen: minder beschikbare huurwoningen kunnen problematisch zijn voor wie aangewezen is op huur.” Tuncer benadrukte daarmee een van de twee belangrijkste oogmerken voor het invoeren van de opkoopbescherming, te weten betaalbare koopwoningen beschikbaar houden voor woningkopers met iets minder financiële middelen dan gemiddelde kopers.

Laan kon de raadsleden gerust stellen. In antwoord op de vraag over het volgen van de ontwikkelingen op de woningmarkt in andere wijken, stelde zij: “Dat gaan we zeker doen, we houden dat nadrukkelijk in de gaten. We hebben regelmatig contact op allerlei niveaus met verschillende mensen in de wijk om dat in de gaten te houden.”

Waar het gaat om het tegengaan van woonoverlast was Laan ook uitgesproken. “U vraagt ook een toezegging over iets wat we al doen als college, namelijk het in de gaten houden van de overlast van overbewoning. Dit is al bij verschillende afdelingen van de gemeente belegd, dus dit doen we al.”

De wethouder antwoordde bevestigend op de vraag van Yorick Haan namens Groen Links of de gemeente voldoende middelen heeft om snel te kunnen schakelen indien blijkt dat uitbreiding van de opkoopregeling naar andere wijken nodig is.

De opkoopbescherming geldt - dit jaar - voor woningen die voor minder dan 405.000 euro worden gekocht. Dat bedrag wordt voortaan jaarlijks aangepast.

Zie ook dit verslag van de discussie over de opkoopbescherming op de Politieke Avond twee weken geleden.