Categorieën

Service

Opmerkelijk: Nederland door het dak met inentingen

Opmerkelijk: Nederland door het dak met inentingen
Gezond

Opmerkelijk: Nederland door het dak met inentingen

  • Redactie
  • 16-04-2021
  • Gezond
Opmerkelijk: Nederland door het dak met inentingen

Bron: NRC


SCHIEDAM – Terwijl de rubrieken met ingezonden brieven in de kranten uitpuilen van de mensen die Hugo de Jonge en zijn team op het ministerie bekritiseren op het vaccinatiebeleid – en van anderen die daar relativerend tegenover stellen dat het verkeer gevaarlijker is dan het vaccin van Astra Zenica – slaan wij onze krant open (bij wijze van spreken dan) en stuiten op een opmerkelijke tabel.

Die is van NRC en zet de prestaties van de verschillende Europese landen in het inenten van hun bevolking op een rijtje. Nederland schommelde wekenlang onderaan dit lijstje, samen met Zwitserland, ergens bij Bulgarije en Kroatië. Maar zie: in de tabel van gisteren heeft ons land een opmerkelijke stijging doorgemaakt, zeg maar door het dak. Volgens de gegevens van Our World in Data, met Nederlandse inbreng vanuit het RIVM, is in Nederland nu ruim achttien procent van de inwoners tenminste één keer ingeënt. Daarbij is ons land zo’n beetje heel Europa voorbij, met uitzondering van enkele best presterenden uit de klas, bijvoorbeeld omdat ze zelf vaccins maken, ook inenten met het Russische middel of gewoon klein en goedgeorganiseerd zijn.

Heel opmerkelijk. Hebben we iets gemist, de afgelopen week? Zijn we door onze geliefde nationale sport – mopperen – ons zicht op de werkelijkheid kwijt? Of zijn er meer cynische redenen dat Nederland opstoomt in de vaart der volkeren – bijvoorbeeld gegoochel met statistieken, of gewoon een ‘foutje’. We gaan het volgen en komen bij u terug als we uitsluitsel hebben.