Categorie├źn

Service

Oranjebrug is verouderd en gaat op de schop

Oranjebrug is verouderd en gaat op de schop
Nieuws

Oranjebrug is verouderd en gaat op de schop

  • Redactie
  • 11-04-2022
  • Nieuws
Oranjebrug is verouderd en gaat op de schop

De brug is verouderd en wordt gerenoveerd; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - De gemeente Schiedam gaat de Oranjebrug renoveren. De Oranjebrug verbindt Schiedam-West en Schiedam-Zuid via de Nieuwe Haven met het Centrum (Oranjestraat). De brug is gebouwd in 1938 en wordt binnenkort een gemeentelijk monument.

Het brugdek - het deel van de brug waar het verkeer overheen gaat - van de Oranjebrug is verouderd. Er komt een nieuw brugdek dat geschikt is voor al het verkeer. Ook gaat de gemeente het hefmechanisme - de kabels en de aansturing waarmee de brug omhoog en omlaag gaat - vervangen. De vier heftorens en het landhoofd, waar de brug op ligt, worden niet vervangen. Daarvan worden alleen kleine schades hersteld.

De renovatie van de brug is voor de gemeente aanleiding om de Oranjebrug meer uitstraling te geven. De gemeente wil de brug daarom, net als verschillende molens in de stad, subtiel aanlichten. Ter voorbereiding op het lichtplan zijn op 2 februari van dit jaar verschillende testjes gedaan. Die moeten de gemeente helpen de beste afstellingen van het licht te vinden. Omwonenden konden op de testavond helpen bij het vinden van de juiste afstellingen, onder andere door foto’s en tips in te sturen.

Het project bevindt zich in een voorbereidende fase. De gemeente verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar te kunnen starten met de werkzaamheden. Nog dit jaar wordt het project afgerond.

Tijdens de renovatie van de Oranjebrug kan verkeer geen gebruikmaken van de brug. Dit wordt aangegeven met omleidingsborden. Dit kan enkele dagen duren. De brug is maximaal twee weken afgesloten. Daarna kan het verkeer weer over de brug, mogelijk met minder rijstroken voor auto- en busverkeer. Alle overige werkzaamheden voert de gemeente zoveel mogelijk uit met de brug in gebruik.