Categorieën

Service

Over ongewone mensen...

Over ongewone mensen...
Uit

Over ongewone mensen...

  • Advertorial
  • 16-10-2023
  • Uit
Over ongewone mensen...


SCHIEDAM - Ria Rottier komt met een bijzondere familiegeschiedenis over keuzes, rampspoed, de Tweede Wereldoorlog en de actualiteit.

In het kader van de Maand van de geschiedenis geeft Rottier een lezing, volgende week dinsdag, 24 oktober . Het gaat dan over haar boek ‘Over gewone mensen in een ongewone tijd’. De lezing vindt plaats in Jeneverie ’t Spul ,Hoogstraat 92 Schiedam, aanvang half acht.

Het verhaal in dit boek is geen makkelijk verhaal over heldendom of slachtofferschap. Het is het moeilijke en pijnlijke verhaal over een familie die de verkeerde kant van de geschiedenis kiest en daarin zelf bijna ten onder gaat. Tegen de achtergrond van grote gebeurtenissen in de twintigste eeuw moet de familie keuzes maken en onder invloed van de omstandigheden, grote stommiteiten en diepe wanhoop, kiest een aantal familieleden verkeerd, terwijl andere juist het slachtoffer worden. De geslagen wonden zullen nooit meer helemaal geheeld worden en de sporen dragen ze hun hele leven mee.

Het is een boeiende en waargebeurde familiegeschiedenis, die een deel van de twintigste eeuw beslaat. Via voormalig Nederlands-Indië, de crisistijd en de Tweede Wereldoorlog zien we in de gebeurtenissen van toen ook de actualiteit van nu: de diepe wanhoop van de familie en de financiële rampspoed die bijna direct leiden tot de roep om een sterke leider die met stevige hand alle problemen zal oplossen.

Over de auteur: 
Ria Rottier, Amsterdam 1954, was in Schiedam leerling op het Spieringshoek Lyceum. Haar vader was daar dertig jaar lang docent Frans. Zelf werd zij in eerste instantie ook docent: in Nederlands, Geschiedenis en Theater, maar later stapte ze helemaal over naar het theater. Tot ze besloot dit boek te gaan schrijven. In eerste instantie ging het vooral om de verhalen van haar vader, maar in het onderzoek dat ze deed, ontdekte ze dat ze veel verder terug moest in de tijd om de gebeurtenissen te kunnen begrijpen. 

En zo komt het dat het verhaal begint in 1910, als haar grootvader naar Sumatra vertrekt om tabaksplanter te worden. Wat volgt is een bizarre reis door de tijd, die leidt naar een verkeerde keuze in de Tweede Wereldoorlog. Met alle gevolgen van dien…