Categorieën

Service

Passagiersvolumes vliegveld fors omhoog, niet als vanouds

Passagiersvolumes vliegveld fors omhoog, niet als vanouds
Nieuws

Passagiersvolumes vliegveld fors omhoog, niet als vanouds

  • Redactie
  • 08-02-2022
  • Nieuws
Passagiersvolumes vliegveld fors omhoog, niet als vanouds

SCHIEDAM - Het Rotterdamse vliegveld verwerkte in 2021 ruim 54 procent meer passagiers dan in 2020. 

De vraag naar luchtvervoer was ondanks de forse groei in dit tweede Coronajaar nog altijd flink lager dan voor de pandemie. In 2020 werden in de vliegtuigen van en naar de nabijgelegen luchthaven bijna 77 procent minder stoeltjes bezet. Ook relatief was het aantal lege plaatsen in de vliegtuigen lager: het aantal vluchten nam minder toe dan de passagiersvolumes. Van en naar Rotterdam-Noord gingen 31 procent meer vluchten, 8300 in totaal.

De groei in passagiersvolume was in Rotterdam groter dan op Schiphol, dat ruim 22 procent meer passagiers ontving. De daling in 2020 was in Rotterdam overigens ook groter geweest dan op de nationale luchthaven. Al met al reisden afgelopen jaar 29 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar een van de vijf luchthavens van nationaal belang in Nederland. Dat is bijna een kwart meer dan in 2020, maar nog altijd veel minder dan de 81 miljoen uit 2019. Dit ales blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De groei deed zich vooral in het tweede halfjaar van 2021 voor, na het versoepelen van de Corona-maatregelen voor het internationale vliegverkeer. In de tweede helft van 2021 reisden 23,1 miljoen passagiers van en naar Nederland, bijna net zoveel als in het hele jaar 2020. Augustus was de drukste maand met 4,5 miljoen reizigers. De bezettingsgraad op passagiersvluchten op de Nederlandse vliegvelden groeide, maar deze was nog fors lager dan in 2019. Toen waren gemiddeld 81 van de honderd stoelen op passagiersvluchten bezet. Van april tot en met december 2020, in de eerste maanden van de Coronapandemie, waren gemiddeld 45 stoelen bezet. Na het opheffen van de reisbeperkingen was de bezettingsgraad van mei tot en met december 2021 gemiddeld 63 van de honderd stoelen.