Categorieën

Service

Perzische slaapboom in Beatrixpark bloeit

Perzische slaapboom in Beatrixpark bloeit
Wonen

Perzische slaapboom in Beatrixpark bloeit

  • Redactie
  • 26-07-2020
  • Wonen
Perzische slaapboom in Beatrixpark bloeit

Foto: Aart Lukaart


SCHIEDAM - De Perzische slaapboom of zijdeboom bloeit. De nieuwkomer werd in het voorjaar door de Schiedamse stadsimkers geïntroduceerd.

De boom komt van nature voor in China, Japan en Iran. In het Middellandse Zeegebied zijn ze veelvoorkomend. In subtropisch gebied van Amerika wordt de zijdeboom gebruikt bij koffie- en theeplantages, voor schaduw. Met de klimaatverandering is de boom ook voor Nederland geschikt. Er staat in Rotterdam-Blijdorp een exemplaar dat enkele jaren goed gedijt, aldus Aart Lukaart namens de imkers. De kroon is schermvormig, met een open structuur. Hij bloeit in juli en augustus en toont unieke waaiervormige bloemen met paars/rode meeldraden. De vrucht is een bruine peul.

Bij het ondergaan van de zon vouwt de plant de bladeren samen. Het is een drachtboom voor bijen en vlinders. Het eerste exemplaar in Schiedam staat midden in de vlindertuin van het Beatrixpark. Hij kan dik zeven meter hoog worden.

De boom kan door de wijkcomités aangevraagd worden, zo vertelt Lukaart. "De boom in het Beatrixpark heeft hier nog geen vol seizoen meegemaakt, maar ik heb er alle vertrouwen in dat hij in ons klimaat floreert." Een beetje beschikking moet volstaan, zoals in een hofje. "Hij verdraagt hitte en droogte, maar vraagt in de winter droge voeten. De zijdeboom kan ook tegen een op het zuiden gerichte muur en doet het prima als solitair staande boom.