Categorieën

Service

Politie vindt drie miljoen in Schiedamse woning

Politie vindt drie miljoen in Schiedamse woning
Nieuws

Politie vindt drie miljoen in Schiedamse woning

  • Redactie
  • 21-04-2022
  • Nieuws
Politie vindt drie miljoen in Schiedamse woning

Foto: politie (het betreft niet een inval in Schiedam)


SCHIEDAM - De politie heeft bij een inval in een woning in Schiedam drie miljoen euro contant geld aangetroffen. Zeker één Schiedammer is gearresteerd, zo maakt de politie bekend.

De inval en arrestaties zijn een resultaat van een grote internationale politieactie, waarbij in totaal tientallen verdachten zijn opgepakt. Hun wordt betrokkenheid bij drugstransporten aangerekend. Zij zouden in totaal 23.000 kilo cocaïne hebben verscheept. Onder de verdachten zijn drie Nederlanders.

De politie viel tegelijkertijd acht panden Nederland en drie in Spanje binnen. "Gelijktijdig vielen agenten in Duitsland, België, Spanje (Marbella) en Paraguay woningen en panden binnen." In de Schiedamse woning werd drie miljoen euro aangetroffen. De politie nam vier woningen in beslag, waaronder een Spaanse villa met een waarde van vijf miljoen euro. De drie Nederlandse verdachten zijn tussen de 26 en 29 jaar oud en komen uit Den Bosch en Schiedam, zo meldt de politie. "In België en Duitsland zijn tientallen verdachten aangehouden en waren er doorzoekingen."

In de havens van Antwerpen en Hamburg werd in februari 2021 23.000 kilo cocaïne onderschept die voor Nederland bestemd was. Een hoeveelheid van zestienduizend kilo werd op 12 februari vorig jaar in Hamburg aangetroffen, verstopt in drie containers met blikken plamuur uit Paraguay en meer dan zevenduizend kilo in de haven van Antwerpen, verstopt tussen blokken hout. Deze hoeveelheid heeft een waarde van zeshonderd miljoen euro. Kort na het aantreffen van deze partij ging de Dienst Landelijke Recherche verder met het onderzoek en er werd internationaal informatie uitgewisseld. De onderzoeken vonden voornamelijk plaats in Duitsland, België en Nederland. De drugssmokkelaars maakten volgens de politie gebruik van gekloonde containers, zodat het leek alsof er goederen werden vervoerd van bonafide bedrijven. Zo probeerden de verdachten transporteurs, expediteurs en de douane om de tuin te leiden.

Na de twee vangsten werd in februari vorig jaar al een 28-jarige man uit Vlaardingen aangehouden. Zijn naam stond op de vrachtbrieven bij de containers. Hij is inmiddels veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

De betrokken transporten werden vervolgens ook gezien in Sky (door de politie ontsleutelde afgeschermde telefoons). Deze informatie werd gedeeld met de verschillende landen waarbij Europol een rol speelde. Hierdoor kon de ‘verbinding’ worden gemaakt worden tussen de informatie uit meerdere internationale crypto analyse teams waarbij de betrokken verdachten werden geïdentificeerd.

Volgens de politie zijn in dit onderzoek ,dat de naam 26Demer kreeg, niet alleen de vermoedelijke organisatoren van de drugstransporten aangehouden, maar ook investeerders en mensen die hielpen met de logistieke kant van de smokkel.

Zie ook hier.