Categorieën

Service

Powervrouwen van Vlaardingen

Powervrouwen van Vlaardingen
Uit

Powervrouwen van Vlaardingen

  • Advertorial
  • 12-03-2024
  • Uit
Powervrouwen van Vlaardingen

Foto: Museum Vlaardingen


SCHIEDAM - De eerste tentoonstelling die volledig gewijd is aan Vlaardingse vrouwen!


De Vlaardingse geschiedenis wordt vaak gekenmerkt als het verhaal van hardwerkende mannen in de visserij. Vrouwen zijn in de geschiedenis van deze stad nagenoeg onzichtbaar. Toch hebben veel vrouwen wel degelijk hun stempel gedrukt op de Vlaardingse samenleving. En dat doen ze nu nog steeds.

Museum Vlaardingen vindt het daarom hoog tijd om de Vlaardingse vrouwen uit de schaduw van de geschiedenis te halen en presenteert de tentoonstelling Powervrouwen van Vlaardingen.  

Via de thema’s visserij, ondernemen, zorg, kunst, politiek, wetenschap en sport geven we een zo compleet mogelijk beeld van de uiteenlopende activiteiten van Vlaardingse vrouwen. 

Bij elk thema presenteren we een powervrouw die in het verleden het verschil heeft gemaakt. Zoals Agneta van Reewijk, die in 1767 op 71-jarige leeftijd de rederij van haar overleden man overneemt. Of Kaatje Verhoeff-Torn, een van de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland en de jong overleden Connie Meijer: de eerste Nederlandse vrouw die won in de Tour de France Féminin.

Ook hebben we krachtige Vlaardingse vrouwen van nu gevraagd om inhoudelijk te reflecteren op het verleden en om hun eigen ervaringen te delen. Zo geven onder andere wethouder Lianne van Kalken, topjudoka Marjolein van Unen en natuurkundige Margriet van de Heijden in een eigen podcast antwoord op vragen als: 'Wat is er in de loop der tijd veranderd?'; 'Welke mogelijkheden en obstakels hebben zij gekend en op welk vlak valt nog winst te behalen?' De gehele podcastserie ‘Powervrouwen van Vlaardingen’ is te beluisteren via de bekende podcastkanalen.

Vrouwelijke kunstenaars uit Vlaardingen zijn uitgenodigd om aan de hand van een bestaand of nieuw kunstwerk de interactie met het verleden aan te gaan. Queen of Candy Floss Martijntje Cornelia maakte speciaal voor de tentoonstelling een borstbeeld van Agneta van Reewijk en spoken word artist Elisa Costa schreef het gedicht ‘Zie haar.’ Bij het thema wetenschap toont het museum een portret van Einstein getekend door de Vlaardingse kunstenaar Rajacenna, die acht verschillende hyperrealistische kunstwerken tegelijkertijd tekenen met handen en voeten en ondersteboven!


Ten slotte leggen we de verbinding met de toekomst door een podium te geven aan Vlaardingse jeugdtalenten, de powervrouwen van de toekomst! Kijk, luister en ontdek hoe groot de kracht van vrouwen is. Laat je niet beperken, ontdek je eigen kwaliteiten en besef: je kunt alles worden wat je wil (vrij vertaald naar Barbie’s ‘You can be anything’…)!


Powervrouwen van Vlaardingen, 8 maart tot en met 24 juni

Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen, www.museumvlaardingen.nl
.

Museum Vlaardingen is volledig rolstoeltoegankelijk. Gratis entree met Museumkaart en Rotterdampas


Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →