Categorieën

Service

Proton bouwt proeffabriek voor groene ammonia in Marokko

Proton bouwt proeffabriek voor groene ammonia in Marokko
Nieuws

Proton bouwt proeffabriek voor groene ammonia in Marokko

  • Redactie
  • 26-07-2022
  • Nieuws
Proton bouwt proeffabriek voor groene ammonia in Marokko

Proton Ventures blijft doorontwikkelen: van een klein schaalmodel naar een proefopstelling op industriële schaal


SCHIEDAM - Proton Ventures gaat een proefproject rond de productie van ‘groene’ ammonia doen in Marokko. 

Vorige week tekenden het Schiedamse bedrijf en de Mohammed VI-universiteit (UM6P) hiertoe een contract. Op het bedrijfscomplex van het chemiebedrijf OCP Group in Jorf Lasfar gaat het een proeffabriek bouwen. 

De fabriek krijgt een capaciteit van vier ton groene ammonia per dag. Het al honderd jaar oude proces van Haber-Bosch blijft de basis voor de productie. In de pilot gekoppeld aan twee grote elektrolyse-apparaten - met een capaciteit van 2 MW ieder - kan zo groene waterstof gemaakt worden. De fabriek wordt ook uitgerust met een zogenaamde emulator die verschillende elektrische ladingsprofielen kan simuleren, met name die van zonnecellen en windenergie.

De proefopstelling, uitzonderlijk vanwege zijn grootte en innovatieve opstelling, aldus de initiatiefnemers, moet praktijkervaring opleveren die nodig is voor de realisatie van grotere industriële projecten. In Marokko leeft de ambitie om van het land een belangrijke producent van groene waterstof te maken. Die energiebron kan een belangrijke rol spelen in de wereldwijde energietransitie.

Innovatiedirecteur Mohammed Bousseta van UM6P stelde daarom bij de ondertekening dat hij veel verwacht van het project. Het moet studenten en onderzoekers de mogelijkheden geven zich bekend te maken met de gebruikte technieken, in de vorm van een soort ‘levend lab’.

Begin 2024 moet de proeffabriek draaien, aldus Proton Ventures.