Categorieën

Service

PVV veruit grootste in Schiedam

PVV veruit grootste in Schiedam
Politiek

PVV veruit grootste in Schiedam

  • Redactie
  • 23-11-2023
  • Politiek
PVV veruit grootste in Schiedam


SCHIEDAM - De PVV met lijsttrekker Geert Wilders is veruit favoriet bij de Schiedamse kiezers, zo blijkt uit het bekend worden van de verkiezingsuitslag in onze stad. Schiedam is een van de laatste gemeenten van Nederland die een resultaat bekend kan maken.

Tussen een kwart en één op de drie kiezers in Schiedam stemde op de PVV. Die lijst krijgt 28,5 procent van de stemmen in de stad. Dat is nog wat meer dan gemiddeld in Nederland.

Tweede partij wordt Groen Links-PvdA, met 15,1 procent van de stemmen, ongeveer in verhouding met het aandeel van de stemmen dat de partij ook landelijk weet te krijgen. Iets minder dan gemiddeld in Nederland doet de VVD het in Schiedam, als derde partij met 12,6 procent van de kiezers achter zich.

NSC is in Schiedam net als elders in het land met 10,1 procent van de stemmen de vierde partij geworden. Daarmee is Pieter Omtzigt iets minder populair dan gemiddeld in het land.

Denk doet het in Schiedam bovengemiddeld goed, met 9,7 procent van de stemmen. D66 wordt in het rijtje zes, met vijf procent, de SP zevende met 3,4 procent, en daarna volgen FVD (2,9%), Partij voor de Dieren (2,4%) en het CDA (2,2%). De Boer Burger Beweging krijgt 1,9 procent en wordt daarmee in Schiedam elfde, ver onder het resultaat elders in Nederland. Anderhalf procent van de stemmen zijn gisteren in de stad uitgebracht op Volt, de Christen Unie kreeg één procent, 50-plus 0,9 procent, Bij1 0,7%, net als JA21. De SGP was goed voor 0,4 procent, net als Belang van Nederland.