Categorie├źn

Service

Raad steunt advies Gouweleeuw niet; verkenning moet over

Raad steunt advies Gouweleeuw niet; verkenning moet over
Politiek

Raad steunt advies Gouweleeuw niet; verkenning moet over

  • Redactie
  • 21-04-2022
  • Politiek
Raad steunt advies Gouweleeuw niet; verkenning moet over

SCHIEDAM - De verkenning van Nathalie Gouweleeuw naar een nieuw college van B&W is mislukt. Onder leiding van Denk zal een nieuwe verkenning worden uitgevoerd, zo besloot de raad vanavond.

22 van de 35 raadsleden steunden een motie met een dergelijke strekking, aangekondigd door John Maris van Progressief Schiedam, opgesteld samen met Groen Links, de PvdA, OPS, AOV en het CDA. Die nieuwe verkenner krijgt als opdracht mee op zoek te gaan naar ‘een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag en een stabiele meerderheid heeft’.

Deze ontwikkeling is een gevolg van het feit dat de vier partijen die eerder al aankondigden samen op te willen trekken op weg naar een nieuw college - PvdA, Denk, PS en Groen Links - deze uitspraak gestand deden. PS en Denk werden door verkenner Gouweleeuw genoemd onder de vijf partijen die samen verder zouden moeten formeren tot een nieuw college, PvdA en Groen Links dus niet. 

Onno Spek deed namens de VVD nog een manhaftige poging om Dogukan Ergin van Denk te verleiden om niet opnieuw te gaan ‘verkennen’, maar direct werk te maken van een formatie. De Denk-voorman ging daar niet in mee, vooral omdat hij nog met zo veel vragen zaken, ook na het eerste werk van Gouweleeuw. 

Met name John van Sliedregt kon zich slecht vinden in de gang van zaken. “We zitten hier vanavond weer lekker te navelstaren in Schiedam.” Dat doet weinig goeds voor de Schiedamse politiek, zo meent hij. “Dit zijn spelletjes waar D66 niet van houdt.” Ook Marvin Janssen van Alles voor Schiedam was weinig gelukkig met het feit dat het Progressief Initiatief een stokje stak in de wielen van het karretje van de verkenner. Hij sprak van kartelvorming van de vier bewuste partijen.