Categorieën

Service

Raad wil Stille Strijd naar Schiedam

Raad wil Stille Strijd naar Schiedam
Gezond

Raad wil Stille Strijd naar Schiedam

  • Redactie
  • 14-06-2024
  • Gezond
Raad wil Stille Strijd naar Schiedam


SCHIEDAM - De gemeenteraad stemde vorige week unaniem voor de komst van een bijzonder kunstwerk naar Schiedam. 

Het gaat om de ‘Stille Strijd’, een werk van Saskia Stolz, die zichzelf Sazza noemt. Het werd afgelopen zomer in Amsterdam onthuld en werd sindsdien getoond in verschillende Nederlandse steden, waaronder Rotterdam en Den Haag. 

Het werk, een persoon in het wit, met een felgele jas, een soort van vrolijke kleuren, heeft als thema de somberheid van de jeugd. “Je kunt er wel vrolijk uitzien, maar dat is niet gezegd dat je dat ook bent”, zegt de kunstenares erover. De eenzame houding van de figuur, met het hoofd tussen de benen, is wat dat betreft duidelijk. 

Met Stille Strijd wil Stolz de problematiek van de vele zelfdodingen van met name jonge mensen in Nederland aan de orde stellen. De figuur in het kunstwerk draagt het rugnummer 1, waarmee Stolz verwijst naar de eerste plaats die zelfdoding inneemt als oorzaak van overlijden van jonge mensen in Nederland. Haar ambitie is het dat het beeld ertoe zal bijdragen dat jongeren vaker om hulp gaan zoeken als ze met geestelijke problemen kampen. Aan het beeld hangt een lint met een QR-code en een verwijzing naar www.113.nl en stichting 113 Zelfmoordpreventie. 

“Er over praten om niet over te gaan tot die ultieme daad, helpt. Maar dan moet je wel de drempel over”, stelde Jaap Pegtel in de vergadering, toen hij namens alle fracties de motie presenteerde. “Het beeld van kunstenares Sazza helpt om over die drempel heen te stappen.”

Nu Schiedam de gelegenheid heeft gemist om het beeld tijdelijk in de stad tentoon te stellen, wil de raad een andere mogelijkheid onderzoeken. “We kunnen wel proberen om het beeld een definitieve plek te geven om daar me mensen die echt met zichzelf in de knoop zitten zo ver te krijgen dat zij zich gaan uiten, hulp zoeken en niet overgaan tot de ultieme daad.”

De unaniem aangenomen motie van de raad stelt voor om te onderzoeken of en hoe de Stille Strijd naar Schiedam kan worden gehaald om hier een vaste plek te krijgen. “Daarvoor is onderzoek nodig”, aldus Pegtel, die stelde ervan overtuigd te zijn dat in de stad een goede locatie te vinden is. Plus de expertise om plaatsing mogelijk te maken. Hij rekent daarbij op de adviescommissie Beeldende Kunst, ‘maar ook op alle Schiedammers’.

De motie vraagt ook om de kosten van plaatsing te bepalen en met de raad te delen.