Categorieën

Service

Relatief veel Coronasteun voor Schiedamse bedrijven

Relatief veel Coronasteun voor Schiedamse bedrijven
Nieuws

Relatief veel Coronasteun voor Schiedamse bedrijven

  • Redactie
  • 15-10-2022
  • Nieuws
Relatief veel Coronasteun voor Schiedamse bedrijven

Stroomopwaarts voerde in Schiedam de Tozo-regeling uit


SCHIEDAM - Ruim 41 procent van de Schiedamse bedrijven deed een beroep op minimaal een van de Coronasteunmaatregelen. 

Daarmee zit de stad aan de bovenkant van de gemeenten waar het het percentage ondersteunde bedrijven betreft. Op de Waddeneilanden is dat aandeel het grootst (47 tot 63 procent van alle bedrijfsvestigingen). In Amsterdam is het 46 procent, in Rotterdam 43 procent. In Vlaardingen kwam het uit op ruim veertig procent, in Midden-Delfland op ruim een kwart van de ondernemingen. Het laagst is het percentage ondersteunde bedrijven in Rozendaal en Lopik, te weten 21 en 22 procent.

Tijdens de Coronacrisis werden bijna 652 duizend Nederlandse bedrijven door de overheid bijgestaan met minimaal een van de steunmaatregelen. Dat is ruim één op de drie bedrijven in Nederland. Vooral bedrijven van tien tot vijftig werkzame personen vroegen steun aan, 65 procent. Van de eenmansbedrijven deed dertig procent beroep op een steunmaatregel. Dit blijkt uit de rapportage ‘Twee jaar coronasteun’ die het CBS geschreven heeft in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De meeste bedrijven deden beroep op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), die vooral gericht was op kleine zelfstandig ondernemers. Achttien procent van alle bedrijven in Nederland maakte gebruik van de Tozo. Drie andere veelgebruikte soorten regelingen zijn het bijzonder uitstel van belastingbetaling, een vastelastenregeling (TOGS of TVL) en de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).