Categorieën

Service

Reuderink laat niet los: 'graag bronnen slavernijverleden op rij'

Reuderink laat niet los: 'graag bronnen slavernijverleden op rij'
Politiek

Reuderink laat niet los: 'graag bronnen slavernijverleden op rij'

  • Redactie
  • 25-10-2023
  • Politiek
Reuderink laat niet los: 'graag bronnen slavernijverleden op rij'

Burgemeester Cor Lamers in 2018 namens Schiedam bij het slavenmonument in Rotterdam; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Maarten Reuderink laat zich niet van de wijs brengen in zijn verzet tegen naar wat hij ziet als het zich aanmeten van een slavernijverleden door de stad Schiedam. 

Het raadslid van de Ouderenpartij diende met een beroep op de Wet Open Overheid een verzoek in bij het stadsbestuur om stukken te kunnen inzien die een nieuw licht op de Schiedamse geschiedenis voor wat betreft de slavenhouderij en -handel zouden kunnen werpen. Maar te zien kreeg hij ze niet. En eerlijk gezegd verbaast dat Reuderink niet, want hij gelooft niet in het bestaan van dergelijke documenten. En de gang van zaken tot dusver stelt hem in het gelijk, zo vindt hij.

Stadsarchivaris Laurens Priester concludeerde in 2018 dat Schiedam ‘nauwelijks een rol heeft gespeeld in de slavenhandel’, maar dat er wel Schiedamse families waren die plantages in Suriname bezaten, waarop slaven te werk gesteld werden. Recent is op instigatie van wethouder Anouschka Biekman opnieuw geschiedkundig onderzoek begonnen op dit vlak. Reuderink constateerde afgelopen zomer dat ‘het lijkt alsof er bij dat nieuwe onderzoek al wordt geanticipeerd op een Schiedams slavernijverleden’ en stelde daar vragen over aan het college.

In het antwoord daarop noemt B&W de nieuwe beschikbaarheid van bronnen in deze. “De afgelopen jaren zijn veel meer bronnen beschikbaar gekomen door digitalisering, waardoor uitgebreider onderzoek kan worden gedaan.”

“U zult begrijpen dat ik dat als historicus een verheugend feit vind”, reageerde Reuderink. Die daarbij graag wel zelf de bronnen in zou zien. Hij vroeg daarom het college die bronnen te benoemen en openbaar te maken. 

Nu schakelt Reuderink over op een Wet Open Overheid (WOO)-verzoek, omdat het antwoord dat hij kreeg hem niet zint. Hij kreeg een uitnodiging om de zaak te bespreken. Dat idee wees hij af: hij wilde graag de lijst met bronnen. Nu stelt de OPS-voorman: “Het college van Schiedam heeft het daarop bestaan om die (afgeslagen) uitnodiging als formeel antwoord op schriftelijke vragen naar de raad te sturen.” Een gênante voorgeschiedenis, zo stelt hij vandaag, in een toelichting bij het WOO-verzoek om ‘alle stukken’ betreffende het Schiedamse slavernijverleden, die sinds 2018 beschikbaar zijn gekomen, op tafel te krijgen.