Categorieën

Service

Rodaan Al Galidi te gast in Literair Café

Rodaan Al Galidi te gast in Literair Café
Uit

Rodaan Al Galidi te gast in Literair Café

  • Advertorial
  • 16-01-2023
  • Uit
Rodaan Al Galidi te gast in Literair Café

Rodaan Al Galidi is te gast bij het Literair Café; foto: Bibliotheek Schiedam


SCHIEDAM - Op donderdag 26 januari is Rodaan Al Galidi te gast bij het Literair Café. Dichter en schrijver Al Galidi vluchtte uit zijn geboorteland Irak en kwam na jaren rondzwerven in Zuid-Oost Azië in 1998 in Nederland terecht.

Zijn oeuvre bevat uit een aantal poëzie- en columnbundels, maar zijn meest succesvolle werk is zijn roman ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ uit 2016. Het boek vertelt op tragikomische wijze hoe het leven in een asielzoekerscentrum eruitziet. Al Galidi putte voor zijn roman uit eigen ervaring, want hij wachtte jarenlang op een verblijfsvergunning in een AZC, terwijl hij al die jaren aan de weg timmerde als auteur.

In 2011 ontving hij de Literatuurprijs van de Europese Unie voor zijn roman ‘De autist en de postduif”. Dichtbundels van zijn hand werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, in 2007 ‘De herfst van Zorro’, in 2017 ‘Koelkastlicht’.

Eén van zijn jongste boeken heet ‘Holland’ en vertelt het verhaal over Semmier Karim. Behalve met onverwachte regenbuien, de Aldi en de zee had Karim niet zo gek veel ervaring met het leven in Nederland buiten het AZC. Na negen jaar wachten op een verblijfsvergunning komt hij terecht in het echte Holland. Het wordt een zoektocht naar zichzelf, de jongen die hij gaandeweg verloren is en naar het thuis waar hij zo naar verlangt. Onderweg blijkt het volk anders te zijn dan het systeem en zijn reis moeilijker dan hij dacht. Wie zijn de Hollanders?

En afgelopen maart verscheen ‘De onbekende belevenissen van prins Willem-Alexander’’, waarin de kroonprins terecht komt in de straten van Den Haag, op zoek naar een manier om te ontsnappen aan de opgelegde regels en protocollen van het koninklijk paleis. De kroonprins sluit een bijzondere vriendschap met Soufian, Orlando en Carmen Luisa, en ontdekt wie hij werkelijk is.

Het in 2016 opgerichte Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam organiseren samen het Literair Café. Gewoonlijk vindt dat iedere laatste donderdag van de maand plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Datum: donderdag 26 januari van acht tot tien uur
Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145
Entree: tien euro (twee euro vijftig korting voor leden van de bibliotheek en/of het Literair Gezelschap Schiedam. Scholieren betalen op vertoon van hun CJP vijf euro). Kaarten bestellen via de website van de bibliotheek. Boekhandel Post Scriptum verzorgt de boekverkoop.

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →