Categorie├źn

Service

SBM boekt lager bedrijfsresultaat

SBM boekt lager bedrijfsresultaat
Nieuws

SBM boekt lager bedrijfsresultaat

  • Redactie
  • 11-08-2016
  • Nieuws
SBM boekt lager bedrijfsresultaat
SCHIEDAM - SBM Offshore heeft in de eerste helft van 2016 een lager bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. De dienstverlener trof een voorziening van dertig miljoen dollar vanwege de problemen in Brazilië, waar het bedrijf verwikkeld is in een smeergeldaffaire en vanwege de lage olieprijs, die zorgt voor moeilijke marktomstandigheden.

Het bedrijf, met een belangrijke vestiging in Schiedam, publiceerde gisteravond zijn halfjaarcijfers. SBM houdt vast aan eerder uitgesproken verwachtingen van een omzet van tenminste 2,0 miljard dollar in 2016 en een bedrijfsresultaat (EBITDA) van circa 750 miljoen dollar.

In de eerste zes maanden van dit jaar kwam dat bedrijfsresultaat uit op 327 miljoen dollar, tegen 430 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De maker van installaties voor de productie en opslag van olie- en gasproducten boekte een nettowinst van 38 miljoen dollar, tegenover een nettowinst van 164 miljoen dollar in 2015. De omzet bedroeg tussen begin januari en eind juni 939 miljoen dollar, een daling van 40 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van het bedrijfsonderdeel Turnkey daalde van 1,0 miljard dollar naar 338 miljoen dollar. De divisie Lease and Operate boekte een omzet van 600 miljoen dollar, tegen 542 miljoen dollar een jaar eerder. Het orderboek kwam eind juni 2016 uit op achttien miljard dollar, tegenover 18,5 miljard dollar eind maart.

SBM Offshore kondigde aan dat de raad van commissarissen Douglas Wood heeft voorgedragen als financieel-directeur. Wood zal Peter van Rossum opvolgen na goedkeuring door de aandeelhouders van SBM Offshore op 30 november.