Categorieën

Service

Schadevergoeding voor psychische schade

Schadevergoeding voor psychische schade
Gezond

Schadevergoeding voor psychische schade

  • Advertorial
  • 02-08-2023
  • Gezond
Schadevergoeding voor psychische schade

SCHIEDAM - Na een ongeluk waarbij u gewond bent geraakt, moet u herstellen van uw verwondingen. U moet daarnaast ook ruimte maken om het ongeluk, uw pijn en verdriet te verwerken. U loopt namelijk altijd emotionele schade op door een ongeluk. De tegenpartij moet schadevergoeding betalen voor deze psychische schade. Dit noemen we ook wel het smartengeld. In dit artikel komt u meer te weten over deze vorm van schadevergoeding.

Waarvoor is de schadevergoeding voor psychische schade?

Wanneer u gewond raakt door een ongeluk, komt daar altijd psychische schade bij kijken. Onder deze vorm van schade valt de schade die niet zichtbaar is voor de buitenwereld. Toch draagt u deze schade dagelijks met u mee na een ongeluk. We hebben het hier over uw pijn, verdriet en tijdelijk verminderde levenslust.

Het is belangrijk dat na een ongeluk al uw schade wordt vergoed. Uw leven moet zoveel mogelijk in de oude staat worden hersteld. De staat in hoe het was voor het ongeluk. Voor heel veel schadeposten kan dit grotendeels worden gerealiseerd. Met de schadevergoeding voor psychische schade ligt dit net even anders. Deze vergoeding kan uw schade niet herstellen, maar wel erkennen. Deze vorm van erkenning helpt u bij het verwerken van uw emotionele schade.

Hoe wordt het smartengeld berekend?

Het berekenen van de schadevergoeding voor uw psychische schade is een complexe, juridische en hele persoonlijke berekening. Hoe heftig de schade is, is onder andere afhankelijk van:
* De ernst van het ongeluk: bent u bijvoorbeeld als automobilist van achteren aangereden of als motorrijder over het wegdek gegleden?
* Wat voor verwondingen u heeft opgelopen: kunt u nog volledig herstellen van uw letsel of bent u bijvoorbeeld voor de rest van uw leven afhankelijk van een rolstoel?

Daarnaast kan een ongeluk een hele andere invloed op uw leven hebben dan op dat van een ander slachtoffer. Stel dat u iedere dag door het park jogt. Op een dag ziet u in een flits een hond op u afrennen die u in uw kuiten grijpt. Het kan zijn dat u na een paar weken weer rustig en zonder angst gaat joggen. Een ander slachtoffer kan hier zo getraumatiseerd door zijn, dat hij het park niet meer in durft.

Zichtbare littekens hebben vaak ook invloed op uw leven. U kunt bijvoorbeeld littekens hebben opgelopen in uw gezicht door het ongeluk. Hoe u hiermee omgaat, is ook heel persoonlijk. Misschien kunt u dit makkelijker verwerken en naast u neerleggen, dan een ander slachtoffer dat zich altijd bekeken voelt en zich daardoor steeds meer afsluit van de buitenwereld.

Al deze unieke ervaringen worden meegenomen in de berekening van uw vergoeding. Daarom is de schadevergoeding voor psychische schade ook zo persoonlijk.

Smartengeldgids als hulpmiddel

Ervaren juristen gebruiken de Smartengeldgids als hulpmiddel bij het berekenen van de schadevergoeding voor uw psychische schade. Deze gids wordt ieder jaar aangevuld met de nieuwste rechterlijke uitspraken over smartengeld in letselschadezaken. Deze bedragen kunnen worden gebruikt om de verzekeraar ervan te overtuigen dat u recht heeft op een hogere vergoeding.

Uiteraard zal niet het exacte bedrag worden overgenomen, omdat uw ervaringen anders zijn dan die van het slachtoffer in kwestie. Het is daarom alleen bedoeld als hulpmiddel.

Schadevergoeding claimen voor psychische schade

Wanneer u zelf uw schadevergoeding wilt claimen, moet u dus een bedrag verbinden aan uw psychische schade. Zoals u heeft kunnen lezen, is dit zeer complex. Bovendien zal de verzekeraar van de tegenpartij altijd met u in discussie gaan over uw schade en het bedrag dat u daaraan hebt verbonden. Dit is heel confronterend en kan u het gevoel geven dat uw schade niet wordt gezien.

U kunt ook een ervaren jurist inschakelen die alles voor u regelt waaronder:
* Het berekenen van de schadevergoeding voor uw psychische schade
* Het voeren van de complexe juridische discussies met de verzekeraar van de tegenpartij
* De rest van uw schade berekenen en voor u claimen

Dit kan ook nog helemaal kosteloos zijn voor u. Sommige letselschadebureaus dienen hun buitengerechtelijke kosten namelijk in bij de verzekeraar van de tegenpartij. U kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij letselschadebureau JBL&G.