Categorieën

Service

Scheepvaartverkeer Nieuwe Maas hervat na dichten lekkage

Scheepvaartverkeer Nieuwe Maas hervat na dichten lekkage
Nieuws

Scheepvaartverkeer Nieuwe Maas hervat na dichten lekkage

  • Redactie
  • 02-04-2023
  • Nieuws

Foto: Rijkswaterstaat


SCHIEDAM - We dachten gisteren dat het een 1-aprilgrap betrof: een lekkend tunneldeel dat net in het Scheur is afgezonken. Maar het bleek waar: Rijkswaterstaat meldt net dat de stremming van het scheepvaartverkeer, een gevolg van de lekkage, er is beëindigd.

De scheepvaart kan zodoende weer gebruikmaken van de belangrijke waterweg.

Kort na het afzinken van het eerste tunneldeel van wat ieder nog steeds de Blankenburgtunnel noemt, maar officieel de Maasdeltatunnel heet, werd vrijdag duidelijk dat er iets mis was gegaan. Een kopschot dat het tunneldeel afdicht was gaan lekken, waarna kortsluiting ontstond.

"Duikers hebben gisteren en vannacht de lekkage voldoende kunnen dichten, waardoor het tunneldeel stabiel op de bodem ligt", aldus Rijkswaterstaat. Daarna konden de werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunnelelement voor de definitieve fundering, worden voortgezet.

In de loop van de nacht is besloten om de scheepvaart weer over dit deel van de waterweg te laten varen. "Rijkswaterstaat en bouwcombinatie Baak waarderen het geduld van de scheepvaart en bedanken alle partijen die een bijdrage hebben geleverd om deze ontstane situatie zo snel als mogelijk op te lossen", zo stelt Rijkswaterstaat.