Categorie├źn

Service

Schiedam boekt flink positief resultaat, toekomst zorgelijk

Schiedam boekt flink positief resultaat, toekomst zorgelijk
Nieuws

Schiedam boekt flink positief resultaat, toekomst zorgelijk

  • Redactie
  • 29-10-2022
  • Nieuws
Schiedam boekt flink positief resultaat, toekomst zorgelijk

SCHIEDAM - De provincie Zuid-Holland waarschuwt Schiedam voor 'een aanzienlijke afname' van de uitkering uit het Gemeentefonds. Dat maakt dat de stad financieel gezien niet op zijn lauweren kan rusten, ook al boekte het afgelopen jaar een flink positief resultaat.

De jaarrekening van de gemeente over 2021 sluit met een positief resultaat van 13,1 miljoen euro, zo stelt de provincie in een schrijven. Voor de derde keer op rij sluit de stad het jaar financieel af met een plus, en een een stijging van het positieve saldo onder de streep. Zie het diagram hierboven.

In formele taal deelt de ambtenaar die op het provinciehuis in Den Haag financieel toezicht houdt op Schiedam het oordeel dat de ontwikkelingen in het gemeentelijke huishoudboekje de goede kant op gaan. "Wij hebben onderzocht in hoeverre er in uw jaarrekeningresultaat sprake is van structurele effecten die van invloed kunnen zijn op uw begroting en meerjarenraming. Hierbij hebben wij onder andere het overzicht van incidentele baten en lasten betrokken. Naar ons oordeel is er sprake van een structureel sluitende jaarrekening."

Maar als 'aandachtspunt' geeft dezelfde ambtenaar toch mee dat de stad mogelijk moeilijke tijden tegemoet kan gaan, omdat de manier van verdelen van het rijksgeld over de Nederlandse gemeenten verandert. De minister van Binnenlandse Zaken stelt momenteel een nota op, om 'meer duidelijkheid te verschaffen' over de financieringssystematiek. Hoe dat uitpakt voor Schiedam is nog onduidelijk.