Categorieën

Service

Schiedam groener dan gedacht

Schiedam groener dan gedacht
Gezond

Schiedam groener dan gedacht

  • Redactie
  • 29-07-2023
  • Gezond
Schiedam groener dan gedacht

Schiedam, groener dan gedacht, bijvoorbeeld op de Maasboulevard


SCHIEDAM - Dat Schiedam niet bijzonder groen is, zal geen verbazing wekken. Ruim dertig procent van Schiedam is groen. En zelfs dicht in de buurt kan dat nog een stuk minder, zo meldde de Vereniging Nederlandse Gemeenten gisteren op Natuurbeschermingsdag.

In de gemeente Westland is niet meer dan 21 procent van het oppervlak groen. Daarmee is Westland de op een na minst groene gemeente van Nederland. De minst groene is ook al een onverwacht dorp: Katwijk, met ruim twintig procent groen oppervlak.

Belangrijk is daarbij de definitie van groen te kennen. Het gaat om bomen en laag groen. Landbouwgrond is in deze vergelijking niet als ‘groen’ betiteld. 

Met 30,4 procent is Schiedam nog net een fractie groener dan Rotterdam, (30,2 procent). Vlaardingen doet het relatief heel goed, met 42,6%. Amsterdam haalt 25,9%. Ook gemeente als Utrecht, Haarlem, Zwolle en Almelo zijn minder groen dan Schiedam. Het uiterste puntje van Nederland blijkt het groenst: Vaals komt tot 75,8% groen. De gemeente Utrechts Heuvelrug komt niet verwonderlijk tot 75,2%.

De cijfers tonen de situatie in 2021 en komen uit de Klimaateffectatlas.