Categorieën

Service

Schiedam honkbalstad? Ja, al 75 jaar

Schiedam honkbalstad? Ja, al 75 jaar
Sport

Schiedam honkbalstad? Ja, al 75 jaar

  • Redactie
  • 19-05-2022
  • Sport
Schiedam honkbalstad? Ja, al 75 jaar

Het eerste kampioensteam van SV&HV Schiedam, 1948


SCHIEDAM - Het was in 1947 dat de Schiedamse voetbalvereniging besloot in de zomermaanden te gaan honkballen. De initiatiefnemers waren destijds het trio Jo Spruijt, Jo Ebben en Bertus Zonneveld.

De vereniging bleek over wat honkbaltalent te beschikken, want een jaar later werd al het eerste kampioenschap behaald. Mooie jaren volgden. Soms werden wedstrijden bezocht door meer dan duizend toeschouwers. Honkbal in de stad Schiedam werd populair, ook omdat er gehonkbald werd bij SVV, DHS en DRZ.  

Als zeer succesvol betitelt Ronald Bol van SV&HV Schiedam de jaren 60 van de vorige eeuw. "Niet alleen was SV&HV Schiedam toen één van de grootste honkbalverenigingen van Nederland (mede door de komst van vele SVV-ers, nadat deze vereniging haar honkbalafdeling ophief), ook speelde het eerste team toen net onder de hoofdklasse."

Zoals elke vereniging, kende ook SV&HV Schiedam ups en downs. Maar ook in de jaren erna kon met enige regelmaat de kampioensvlag gehesen worden. In 1973 werd er een jeugdteam van SV&HV Schiedam kampioen van Nederland.

"Helaas zijn er in de loop der tijd nogal wat honkbalverenigingen in de regio verdwenen (opgeheven of gefuseerd), maar SV&HV Schiedam floreert nog steeds. Drie jaar geleden verrees een prachtig nieuw complex in Sportpark Bijdorp. Met zo'n 250 leden mag de vereniging trots zijn op wat er in al die jaren is bereikt."

Het 75-jarig bestaan wordt zondag 29 mei gevierd met vele activiteiten rondom de thuiswedstrijd tegen Hawks. Aanvang 12.30 uur. Naar verwachting zullen flink wat oud-honkballers acte de présence geven; vóór de wedstrijd is er een 'First Pitch Happening'.