Categorieën

Service

Schiedam kent relatief meeste arbeidsmigranten in Rijnmond

Schiedam kent relatief meeste arbeidsmigranten in Rijnmond
Wonen

Schiedam kent relatief meeste arbeidsmigranten in Rijnmond

  • Redactie
  • 28-11-2019
  • Wonen
Schiedam kent relatief meeste arbeidsmigranten in Rijnmond

SCHIEDAM - Schiedam kent 3832 arbeidsmigranten, met name uit afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. Dat blijkt uit gegevens verzameld door RTV Rijnmond.
Dat zijn er veel meer dan in vergelijkbare steden als Vlaardingen, Dordrecht en Spijkenisse. En relatief ook meer dan in Rotterdam.

De regionale omroep vroeg aan de regiogemeenten de cijfers op van het aantal ingeschreven arbeidsmigranten, in wat voor woningen (huur of koop) zij verblijven en of de gemeente ook bezig is met beleid om met het toenemende aantal werknemers uit die landen het wonen te reguleren.

In de 21 van de 25 regiogemeenten die gegevens aanbrachten wonen in totaal zo'n 32.000 geregistreerde arbeidsmigranten. Na Rotterdam, met 17.453 mensen die naar Nederland zijn gekomen om te werken, kent Schiedam de meeste werkers uit het buitenland. Daarna volgen - op afstand - Dordrechtmet 2530 ingeschreven arbeidsmigranten en Vlaardingen met 2002 mensen. In Nissewaard (Spijkenisse) zijn dat er 1147.

Uitgedrukt in arbeidsmigranten per inwoner staat Schiedam bovenaan de lijst, met een verhouding 1 op 20 koploper. Daarna volgen, berekend door Rijnmond, Maassluis (1 op 32) en Rotterdam (1 op 37). Vlaardingen staat dan vierder (1 op 40), gevolgd door Gorinchem (1 op 72), Brielle (1 op 73) en Nissewaard (1 op 74).

Rijnmond vergeleek met de aantallen uit 2016 en constateert dat het totaal aantal mensen is gestegen van 23.850 naar 30.177. Dat betekent een stijging van ruim een kwart.

In de cijfers zijn overigens kinderen van arbeidsmigranten, geboren hier of in het buitenland, niet meegerekend. Verder merkt Rijnmond op dat het voor mensen die van plan zijn niet langer dan vier maanden in een woning te verblijven, zich niet hoeven in te schrijven bij de gemeente. Uiteraard zijn er zeker ook mensen die de regels niet volgen en zich niet inschrijven waar dat wel verplicht is.

Opmerkelijk is verder dat in Schiedam alle arbeidsmigranten als afkomstig uit Midden- en Oost-Europa worden gezien. Deze groep was in 2016 nog 2961 mensen groot. De 3832 mensen die hier in de stad op 1 januari stonden ingeschreven, zijn dat op 1690 adressen. Dat is goed voor 2,5 persoon op een adres. De Rotterdamsedijk (236), Newtonbuurt (175) en Schrijversbuurt (128) zijn de straten waar het meeste arbeidsmigranten wonen.

Zie ook dit artikel.

Voor het hele artikel van Rijnmond zie hier.