Categorieën

Service

Schiedam krijgt er veertien buurten bij

Schiedam krijgt er veertien buurten bij
Nieuws

Schiedam krijgt er veertien buurten bij

  • Redactie
  • 05-01-2023
  • Nieuws
Schiedam krijgt er veertien buurten bij

SCHIEDAM - De wijken en buurten van Schiedam zijn veranderd. Met ingang van 2023 hanteert de gemeente een officiële indeling met niet langer 52 maar 66 buurten. 

De negen wijken zijn onveranderd (Zuid, West, Centrum, Oost, Nieuwland, Groenoord, Woudhoek, Spaland/Sveaparken en Kethel), ook worden na de groene en industriegebieden aan de randen van de stad, nadrukkelijker als wijk gepresenteerd: Schiedamse Havens, Industrie (in de ’s-Gravelandse en Spaanse Polder) en Polderbuitengebied in noord.

De indeling was volgens B&W aan herziening toe, ‘in het bijzonder omdat buurten te groot waren voor statistische doeleinden’. Het is ook de indeling die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt gehanteerd om allerlei statische informatie te verwerken. 1250 inwoners ongeveer is vanuit dat oogpunt de ideale buurt. Die gewenste grootte vertaalt zich in het in tweeën opdelen van de buurten De Gaarden/Sveafors, De Vlinderhoven/Sveaholm en De Akkers/De Velden, dus nu zes buurten in totaal.

“Daarnaast is het gewenst dat de indeling stabiel is, zodat ruimtelijke ontwikkelingen niet meteen tot wijziging hoeven te leiden”, zo meldt het college de raad. Een voorbeeld daarvan zijn de vier nieuwe buurten die eerder ‘buurt 71, Bijdorp’ vormden: Sportpark Harga, Harga, Bijdorp en Beatrixpark. De nieuwe buurt Park Vijfsluizen viel eerder ten dele ook onder Bijdorp, en ten dele onder de buurt Spieringshoek.

Andere ‘nieuwkomers’ zijn de buurten Bachplein (eerder behorend bij Groenoord-Noord), de Troelstrabuurt (tot 1 januari onderdeel van de Wibautbuurt), Schieveste (was Spaanse Polder) en Parallelbuurt (viel ook onder Bijdorp). Echt nieuw moet de Glasbuurt worden, nu nog praktisch zonder bewoning, moet dat in de komende jaren gaan veranderen, daar tussen Buitenhaven en Rotterdamsedijk. 

Verder is de Nolensbuurt in Nieuwland opgedeeld in de Nolensbuurt, De Meesterbuurt en de Cartonnagebuurt. En is de buurt ‘Rotterdamsedijk’ opgedeeld in de Marconibuurt en de Boylebuurt. Hetzelfde gebeurde met de Havenbuurt, die nu bestaat uit Wilhelminahaven en Vijfsluizen.

Verder veranderde de Vogelbuurt van naam, tot Zwaluwbuurt en verloor de Piet Sandersbuurt zijn voornaam. En een laatste kleinigheidje: Frankenland wordt Frankeland. 

Het advies voor de nieuwe namen kwam van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR).