Categorie├źn

Service

Schiedam krijgt havenopleiding

Schiedam krijgt havenopleiding
Onderwijs

Schiedam krijgt havenopleiding

  • Redactie
  • 14-12-2018
  • Onderwijs
Schiedam krijgt havenopleiding
SCHIEDAM - Er komt een Schiedamse 'havenopleiding'. Dankzij een bijdrage van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag kunnen bedrijven, onderwijsinstellingen en de gemeente werk maken van de inrichting van het zogenaamde Maritieme Onderwijs- en Innovatie Centrum (MOIC).

Dat gaat zorgen voor een betere aansluiting van het onderwijs op de vraag van de maritieme bedrijven in de Schiedamse haven. De vraag naar gekwalificeerd personeel is bij de havenbedrijven in de stad op alle niveaus groot. Dankzij een financiële bijdrage van 275.000 euro van de metropoolregio van kan een 'kwartiermaker' worden aangesteld die de komende maanden de onderwijsbehoefte vanuit het gebied in kaart brengt en 'samen met alle partners' een onderwijsagenda opstelt. De huisvesting van het MOIC vindt binnen de bedrijven zelf plaats. Veel bedrijven hebben namelijk eigen bedrijfsopleidingen die nog niet optimaal met elkaar samenwerken, aldus de initiatiefnemers van het MOIC. "Hier is veel winst te behalen." Het MOIC krijgt hierin een coördinerende rol. Zwaartepunten liggen bij het oplossen van innovatievraagstukken op het gebied van digitalisering, het opleiden van technisch / ICT-personeel en om- en bijscholing van personeel en het aantrekken van nieuw personeel door promotie van de maritieme sector. 

Het MOIC komt tot stand door de samenwerking van de gemeente Schiedam, Innovation Quarter, het Havenbedrijf Rotterdam, Damen Shipyards, Huisman, RH-Marine, Navingo, Mammoet, TU Delft, STC en de RDM-campus. Het totale project kost 400.000 euro.

Wethouder Marcel Bregman (Kenniseconomie) verwacht veel van de krachtenbundeling: “Het bedrijfsleven heeft een groot tekort aan goed opgeleid technisch en maritiem personeel dat is voorbereid op de transities op het gebied van energie, innovatie, circulaire economie en digitale infrastructuur." Bedrijven, onderwijsinstellingen en andere partners moeten volgens hem gezamenlijk in voorzien in het opleiding van dergelijk personeel. "Daardoor stimuleren we innovatie en versterken we de sector als geheel. Dit is belangrijk voor de werkgelegenheid.”

"Het bedrijfsleven, partners, omwonenden, betrokken instanties, het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Schiedam spelen gezamenlijk in op de gebiedsontwikkeling met een omvangrijk investeringsprogramma van 22 miljoen euro", meldt het persbericht van de gemeente. "Denk daarbij aan het verbeteren, verduurzamen en innoveren van de bereikbaarheid, het verbeteren en veiliger maken van de infrastructuur, samenwerkingen op het gebied van technisch onderwijs, kennis en innovatie en het waarborgen van een goede leefomgeving. Haven en stad worden op die manier beter met elkaar verbonden.

In totaal maakt de metropoolregio 1,4 miljoen euro cofinanciering vrij en om de vorming van regionale campussen te versnellen. Behalve het MOIC zijn dat het Horti Science Park in Lansingerland, Kennis- en innovatiecampus Equestrum in Midden-Delfland, Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen en de Inno-Labstructuur op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer.