Categorieën

Service

Schiedam maakt ruim plaats voor Oekraïnse vluchtelingen

Schiedam maakt ruim plaats voor Oekraïnse vluchtelingen
Wonen

Schiedam maakt ruim plaats voor Oekraïnse vluchtelingen

  • Redactie
  • 23-02-2023
  • Wonen
Schiedam maakt ruim plaats voor Oekraïnse vluchtelingen

De Nassau dient nu voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne; foto: Bart Bos


SCHIEDAM - Schiedam biedt relatief onderdak aan veel vluchtelingen uit Oekraïne. Op 1 november hadden 440 mensen uit het land in oorlog een plekje gevonden in Schiedam. Met zijn 5,5 opgevangen vluchteling per duizend inwoners doet de stad het 'beter' dan alle buurgemeenten.

Rotterdam telt 3,4 vluchteling uit Oekraïne per duizend inwoners, Vlaardingen 3,8. Het minst fanatiek in het opvangen van de vluchtelingen zijn de wat 'luxere' Rotterdamse randgemeenten Lansingerland, met 1,5 per duizend, en Barendrecht, met 1,8 per duizend inwoners.

Goeree-Overflakkee, de gemeente die het hele eiland omvat, met een kleine vijftigduizend inwoners, heeft van de Rijnmondgebied relatief net nog iets meer plaats gemaakt voor Oekraïners, met 5,8 opgevangen vluchtelingen per duizend.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag, nu het bijna een jaar geleden is dat Rusland zijn buurland binnenviel, heeft gepresenteerd. Renswoude is met 33,2 vluchteling per duizend inwoners Nederlands kampioen opvangen, met Gennep (21,9) op twee. De minste vluchtelingen per duizend inwoners woonden in Gilze en Rijen (0,6) en Rozendaal (geen).

In heel Nederland werden 82 duizend vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit opgevangen. De helft van hen woonde op 1 november 2022 op een adres dat aan het begin van het jaar nog onbewoond was. Het gaat dan bijvoorbeeld om snel opgeknapte huizen en gemaakte slaapplaatsen. Bijna twintig procent van de vluchtelingen woonde in bij andere Oekraïners die al vóór de Russische inval in Nederland woonden. Nog eens 27 procent van de Oekraïense vluchtelingen woonde zelfstandig. Met ‘zelfstandig’ wordt bedoeld wonend op een adres met uitsluitend Oekraïense vluchtelingen. Dit kan zowel in nieuw gemaakte als in bestaande woningen zijn. 53,3 procent van de Oekraïense vluchtelingen woonde op 1 november anders dan zelfstandig of bij andere Oekraïners. 

Van alle Oekraïense vluchtelingen die vanaf de Russische inval in Oekraïne in Nederland werden ingeschreven, waren er op 1 januari 2023 bijna 16,7 duizend weer vertrokken. Dat is zestien procent van alle Oekraïense vluchtelingen die tussen 24 februari en 1 januari werden ingeschreven. De groep remigranten bestond voor meer dan twee derde uit mannen. De meeste remigranten waren tussen de 25 en 45 jaar oud.