Categorieën

Service

Schiedammer maakt snel progressie in het karten

Schiedammer maakt snel progressie in het karten
Sport

Schiedammer maakt snel progressie in het karten

  • Redactie
  • 21-07-2020
  • Sport
Schiedammer maakt snel progressie in het karten

Jayden Post wint in Venray; foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl


SCHIEDAM – Een karter met roots in Schiedam is bezig met een opmerkelijke carriére. 'Een wonderlijke ontdekkingsreis', zo ervaart Jayden Post zelf zijn avonturen in het karten. Afgelopen weekeinde won hij zijn eerste race bij de volwassenen.

Post maakte dit seizoen zijn debuut in de seniorenklasse, nadat hij vorig jaar zijn eerste schreden in het kartracen zette in de IAME X30 Junioren-klasse. De vijftienjarige karter is geboren en getogen in Schiedam en sinds kort verhuisd naar Rockanje.

Ook al is zijn ervaring nog beperkt, Post komt al mee bij de volwassenen: op het Nederlands Kampioenschap werd hij in maart twaalfde, afgelopen weekeinde boekte hij in Venray zijn eerste overwinning.

Jayden Post wil niet te veel waarde hechten aan die zege aangezien het een clubwedstrijd betrof. Het niveau op het NK lag een stuk hoger. Maar fijn is het natuurlijk wel, als coureur als eerste over de eindstreep gaan. Zeker als dat gebeurt met nog relatief onbekend materiaal. "In februari hebben we de kart in Kerpen voor het eerst getest. Ik moest toen wel een beetje wennen aan de snelheid.”

Daarna deed de coureur van het team WJS Racing mee aan de testdagen van het IAME Benelux-kampioenschap op het circuit van Mariembourg. Op het Belgische circuit ging het meteen lekker, getuige zijn prima rondetijden. Daar deed hij het zelfvertrouwen op dat hem ook op het NK van pas kwam. Het presteren past in de steeds maar stijgende lijn die Post laat zien sinds hij twee jaar geleden voor het eerst in een kart stapte. Wat hij leuk vindt aan het racen,? Jayden Post: “De adrenalineboost die je krijgt. En ik houd heel veel van snelheid.”

“We zouden gaan karten voor de lol", vertelt hij, "maar dat is snel serieuzer geworden, omdat het vanaf het begin al best wel goed ging.” Vader Dick: “Eerst hadden we het idee om clubwedstrijden te rijden, maar we zijn al snel begonnen met het GK4-kampioenschap. Daarvandaan hebben we besloten door te zetten naar de senioren.” Dat had ook te maken met het gewicht van de coureur, die vrij groot is voor zijn leeftijd. “We merkten dat het bij de junioren door zijn gewicht steeds lastiger werd om mee te komen. Maar bij de senioren moet er lood bij om aan het minimumgewicht te komen.”

Dat Post nu al bij de IAME X30 Senioren rijdt, betekende een forse stap. De competitie is er hevig, vertelt Dick Post. "Daarom was het de bedoeling dit jaar veel in de kart te trainen om aan het niveau te wennen. En toen was daar de corona-uitbraak. Jayden: “Ik heb me toen fit gehouden met bokstraining. En iedere dag vijf heb ik wel uur op de simulator geoefend. Ik heb me goed vermaakt.”

Hoewel het seizoen door Corona pas laat is begonnen, rijdt Post dit jaar nog behoorlijk wat wedstrijden. Zo doet hij mee aan (het restant van) het NK en het GK4-, Benelux- en Europees kampioenschap. “Super dat ik dit jaar nog zoveel kan racen. Het zijn toch nog dik tien wedstrijden.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van het GK4-kampioenschap die in Genk wordt gehouden. Daar ligt het doel een stuk hoger dan hij aan het begin van het jaar had durven denken. “Toen stapte ik in met het idee dat dit een oefenjaar is. Maar tijdens de Benelux-test heb ik veel zelfvertrouwen opgedaan. Voor Genk verwacht ik niks, maar ik hoop natuurlijk wel dat het heel goed gaat. Ik hoop op een toptienfinish!”