Categorieën

Service

Schiedammer smokkelt hasj binnen in gevangenis

Schiedammer smokkelt hasj binnen in gevangenis
Nieuws

Schiedammer smokkelt hasj binnen in gevangenis

  • Redactie/Maarten Bakker
  • 17-04-2024
  • Nieuws
Schiedammer smokkelt hasj binnen in gevangenis


SCHIEDAM - De 21-jarige Y.K. uit Schiedam is veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Hij gaf een gedetineerde een heel ferme handdruk tijdens het bezoekuur. Een alerte cipier kreeg argwaan.  

Op 30 december vorig jaar bezocht de Schiedammer de gevangenis. Na de begroeting van zijn vriend, werden beide mannen gecontroleerd, en bleek dat de Schiedammer hasj had gegeven. Er volgde een uitgebreide fouillering van Y.K. De bewakers vonden een kleine vijftig gram hasj in de kleding van de Schiedammer. 

Hij werd ondervraagd, maar wilde niets zeggen over de herkomst van de softdrugs en beriep zich op zijn zwijgrecht. Het Openbaar Ministerie sleepte de man voor de strafrechter, maar op de zitting woensdag in Den Haag kwam Y.K. niet opdagen. Hij kon niet gemist worden op zijn werk, zei zijn advocate. 

Volgens de advocate moest de Schiedammer vrijgesproken worden van het binnensmokkelen van hasj in de gevangenis. Het OM had niet aangetoond dat Y.K. hasj had binnengebracht. De politie had immers nagelaten de brok hasj in zijn kleding nader te testen, terwijl dat volgens de advocate wel had gemoeten. De rechter was het daar niet mee eens. Het was voldoende dat de agenten de brok hadden herkend als hasj, oordeelde hij. “Het was hen wel duidelijk dat het hier niet om dropjes ging. Dan had de verdachte dat ook wel gezegd.” 

De werkstraf van veertig uur die de rechter woensdag oplegde, was ook de straf die de officier van justitie had geëist. Ze sprak van een 'bijzondere zaak”' “Het binnenbrengen van hasj in de P.I. leidt er tot handel in de drugs. Dat gaat vaak gepaard met het risico op geweld en met onrust onder de gedetineerden.”       

De Schiedammer kwam woensdag goed weg bij de rechter. De officier van justitie eiste ook nog dat de man een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van vier weken alsnog zou uitzitten. Die had hij in een vorige strafzaak gekregen vanwege onder meer een belediging. Toen hij de hasj de gevangenis binnensmokkelde, liep hij nog in zijn proeftijd, en dus zou de man de voorwaardelijke celstraf alsnog moeten opknappen, meende de officier van justitie. 

De rechter hield er echter rekening mee dat de man sinds kort weer op het goede pad is, en ook een baan heeft. In plaats van de vier weken cel moet de Schiedammer daarom, bovenop de veertig uur werkstraf voor de hasjsmokkel in de gevangenis, 56 uur extra werken.