Categorieën

Service

Schiedammer verdachte in grote drugszaak

Schiedammer verdachte in grote drugszaak
Nieuws

Schiedammer verdachte in grote drugszaak

  • Redactie
  • 06-05-2021
  • Nieuws
Schiedammer verdachte in grote drugszaak

Terminal van Uniport aan de Waalhaven


SCHIEDAM – Een 33-jarige Schiedammer wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot drugstransport anderhalf jaar geleden. Hij stond deze week samen met vier andere verdachten in een voorbereidende zitting voor de rechtbank in Rotterdam.

Op 18 november 2019 lopen twee mannen tegen de lamp bij de overslagterminal van Uniport aan de Waalhaven, inmiddels gesloten. Zij zijn in de weer met een ladder bij een container en vluchten weg als ze doorkrijgen dat ze door de douane gesnapt zijn. Daarop blijken in de container die ze op het oog hadden, achttien balen met in totaal 540 kilo cocaïne te zijn gestopt. Een partij met een marktwaarde van zo’n 27 miljoen euro.

Deze zogenaamde uithalers worden uiteindelijk wel achterhaald, maar door justitie niet vervolgd. Het bewijs – een politieman die ze op camerabeeld herkende – wordt als onvoldoende beschouwd.

De twee uithalers zaten in een bestelbusje. Dat was van een onderhoudsbedrijf, gespecialiseerd in reparaties van koelcontainers. De 33-jarige Schiedammer is monteur voor dat bedrijf en bestuurt het busje. Hij kan naar verluidt zonder moeite het terrein van Uniport op en af, omdat de portier (31), in dienst van het bedrijf Securitas, op zijn hand is en hem zonder meer toelaat.

Een 28-jarige Rotterdamse en een 34-jarige Vlaardinger worden ervan opdracht te hebben gegeven voor het transport. Zij spraken regelmatig met de anderen af in een eetcafé in Pernis. De groep werd daar door de politie geobserveerd, telefoons werden afgeluisterd.

Hun werkwijze legt de verwevenheid van de criminele wereld, de onderwereld, met de bovenwereld bloot, zo stelde de officier van justitie dinsdag. Dat zou ook blijken uit de contacten die de Rotterdamse had met een politieman, die haar informatie zou hebben toegespeeld. De politieman is afgelopen maandag veroordeeld voor corruptie.

De advocaten van de vijf verdachten vroegen om vrijspraak.

De Schiedamse verdachte is op vrije voeten. De Rotterdamse, de beveiligingsmedewerker en de vijfde verdachte (34, uit Almere) zitten nog vast. Morgen besluit de rechter of dat zo blijft.