Categorieën

Service

Schiedammers van overal en nergens: indrukwekkend divers

Schiedammers van overal en nergens: indrukwekkend divers
Nieuws

Schiedammers van overal en nergens: indrukwekkend divers

  • Redactie
  • 10-07-2023
  • Nieuws
Schiedammers van overal en nergens: indrukwekkend divers

Schiedammers van overal en nergens


ACHTERGROND - We zegden u lezers zaterdag toe de dag erop te melden hoe veel mensen van Afghaanse en Syrische origine er in Schiedam wonen. Dit om een idee te hebben over de grootte van de vluchtelingenstroom en de gevolgen daarvan in onze stad. 

De aanleiding voor de val van het kabinet Rutte-vier. Zie dit arikel.

Het antwoord liet een dag langer op zich wachten, want het was best zoeken. Maar we hebben de cijfers zoals die zijn verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nu toch op het een rijtje. Het antwoord: Schiedam kende vorig jaar 534 inwoners afkomstig uit Syrië en 259 uit Afghanistan. Dat betreft zowel mensen die zelf in die landen geboren zijn, als mensen wiens vader of moeder er geboren is. 

Daarmee zijn uit beide landen in (burger)oorlog best veel mensen in Schiedam woonachtig. Maar de cijfers de we boven water haalden laten nog veel andere zaken zien, die best opmerkelijk zijn.

Wat dacht u bijvoorbeeld: van de mensen die in Schiedam wonen, in welk land werden er het meeste geboren: Itailë, Spanje, Portugal of Griekenland? Niet doorlezen, als u er eerst even zelf over wilt nadenken.

De juiste volgorde: de meeste mensen komen uit het land dat als derde is genoemd, dan het tweede genoemde land, dan het vierde genoemde land en dan het eerste genoemde land. In Schiedam wonen - ongeveer - 1450 mensen die zelf, of van wie een van de ouders in een van deze vier landen is geboren. 

Iets minder dan de helft van de Schiedammers heeft zo een achtergrond in een ander land dan Nederland. Het CBS houdt het op ruim 36.000 mensen, waarvan ruim negentienduizend tot de eerste generatie is te rekenen, dus die zelf uit het buitenland naar Nederland en Schiedam gekomen zijn. 

Laat dat even op u inwerken. Dat is fors. Mocht u nog op school hebben gezeten in een tijd dat bijna alle klasgenootjes namen hadden als Jansen, Kerklaan, Zoetmulder of Van den Berg, dan zijn er daarvan dus velen niet meer in Schiedam woonachtig. Zij maakten plaats voor nieuwkomers van over de hele wereld.

Van de migranten en migrantenkinderen in Schiedam komt grofweg de helft uit Europa. Behalve genoemden landen rond de Middellandse Zee zijn dat Belgen (316), Duitsers (915), Fransen (231), Britten (405). Steeds ongeveer, want het is een momentopname. Ook uit Europa: de ruim achtduizend Schiedammers met Turkse roots. En ook: Russen en Oekraïners, ook al geven de cijfers ondertussen niet meer de actuele situatie weer. Bij elkaar vorig jaar al meer dan duizend.

Dat de aantallen wat ongewis zijn geldt natuurlijk ook voor de mensen die vanuit het oosten van Europa naar Schiedam zijn gekomen. Vaak komen ze tijdelijk. Maar een indicatie geven de CBS-cijfers wel. Ze noemen ruim 2600 Polen in de stad. De Bulgaren vormen in grootte de tweede groep, met zo’n vijftienhonderd mensen. Je kunt er een quiz van maken: wat is het derde land waaruit mensen naar Schiedam gekomen zijn? Dat moet toch voormalig Joegoslavië zijn, ook al zijn dit nu natuurlijk zeven aparte landen. Roemenen zijn er met 260 - als de cijfers een goede indicatie geven tenminste, het is maar wie je meerekent - niet zo veel. In de recente Zomernota werd een aantal van in totaal 5400 Schiedammers van Oost-Europese oorsprong genoemd en gesteld dat hun aantal met acht tot tien procent per jaar toeneemt.

Nog zo’n vraag: uit welk voormalig Nederlandse gebiedsdeel wonen er meer mensen in Schiedam: Suriname of de zes eilanden van de Antillen? De laatste, met een kleine vierduizend mensen; vanuit Suriname zijn dat er zo’n 3200.

En dan zijn er nog zeker vijfduizend mensen met Aziatische roots in Schiedam. Opmerkelijk ook hier weer: wie vormen daarvan de grootste groep? Chinezen? Nee. De grootste groep komt - of een van de ouders kwam - uit dat andere voormalige Nederlandse gebiedsdeel: Indonesië. Dat gaat om ruim twaalfhonderd mensen. Tegenover 750 Chinezen, een vierhonderd mensen uit Pakistan, 350 uit India, een 160 vanaf de Filipijnen en zo’n honderd uit Vietnam, uit Thailand. Ook de Syriërs vallen hier natuurlijk onder, net als de veelal vluchtelingen uit Iran (230) en Irak (350).

En dan is er nog Afrika. Zuid-Afrika bijvoorbeeld, met een kleine honderd mensen die daar geboren zijn, of een ouder. Hetzelfde geldt voor Ghana. Uit het kleine Eritrea wonen zeventig, tachtig mensen in Schiedam, uit Ethiopië honderdzeventig en het dubbele aantal uit Somaiië. Dan zijn er nog een paar tientallen mensen die uit Egypte komen. Maar de grootste groep Afrikanen is natuurlijk die uit Marokko; de groep uit dat land in Schiedam wordt door de cijfermeesters gesteld op 2886, waarvan ruim duizend zelf uit het land kwamen en de anderen tenminste één ouder uit dat land hebben. Niet verwonderlijk, want de eerste Marokkanen kwamen ruim vijftig jaar geleden naar Schiedam.

Wat rest dan: oh ja, Amerikanen honderdvijftig vrouwen, mannen en kinderen. Plus een kleine driehonderd Brazilianen.

Al met al een wonderbaarlijke mix die het hier in Schiedam met elkaar moet doen.