Ondernemerschap in Schiedam
- Han van der Horst
- 16-02-2025
- Winkelen

COLUMN - Een Turkse supermarkt met de naam Istanbul trekt in de winkel in de Passage waar eerder Xenos zat. Dat is het zoveelste bewijs van een trend die in Schiedam – en niet alleen bij ons – al een decennia of wat zichtbaar is. De minderheden onderscheiden zich door ondernemerschap. Misschien heeft dat te maken met de discriminatie die jonge mensen uit deze bevolkingsgroepen ervaren: als je keer op keer je neus stoot in het Nederlandse bedrijfsleven, begin je maar voor jezelf.
Als Schiedam niet zo’n grote Turkse minderheid had, dan zou de leegstand in de winkelstraten zeker drie tot vier keer zo groot zijn. Zonder Turkse en Marokkaanse minderheid had je haast geen groentewinkels en – in mindere mate – geen slagerijen meer. Buurtsupertjes zouden ver te zoeken zijn. En met meubelzaken of kappersbedrijven zou het helemaal naatje zijn. Dat de winkelcentra van de Mgr. Nolenslaan en de Groenelaan zich goed weten te handhaven komt door ondernemers met een migratie-achtergrond. Bedenk daarbij dat Poolse en Bulgaarse supermarkten vaak worden aangestuurd door Koerdische ondernemers.
Ze brengen leven in de stad. Dat wordt elk jaar moeilijker te ontkennen. Wat de middenstand betreft, zijn zulke ondernemers met een mediterrane achtergrond het zout van de Schiedamse aarde.
Schiedam was een van de weinige gemeentes ter wereld waar ooit een MacDonald de handdoek in de ring gooide. Toch vind je overal shoarma- en Dönertentjes die zich prima weten te handhaven.
Zo’n Istanbul Supermarkt is een soort vaandel van een opkomende middenklasse met een migratie-achtergrond.
Wij hebben hier te maken met zeer hardwerkende mensen. Je komt bij hun winkels zelden voor een gesloten deur. Dat is bij autochtone zaken vaak wel anders. Het lijkt wel of de ondernemingsgeest zich verplaatst naar de nieuwkomers, hun kinderen en hun kleinkinderen. Je merkt dat ook ‘s morgens in metro en trein. Je ziet jongens en meisjes uit de minderheden dan massaal op weg gaan naar hogeschool en universiteit.
Ik vind dat altijd een feestelijk gezicht.