Categorieën

Service

Schiedams Boekhuis komt er toch!

Schiedams Boekhuis komt er toch!
Nieuws

Schiedams Boekhuis komt er toch!

  • Ted Konings
  • 03-02-2016
  • Nieuws
Schiedams Boekhuis komt er toch!

SCHIEDAM - Het is dan toch gelukt: het Schiedams Boekhuis gaat er komen!

De nodige klippen en kliffen heeft Annette Jongen moeten nemen om haar initiatief, zeg maar de realisatie van haar droom, een Schiedamse boekwinkel, in veilige haven te sturen. Al in de zomer begon zij met een crowdfundingsactie, die in eerste instantie strandde. Nu, na maanden campagne voeren, plannen bijstellen, mensen warm maken voor 'de goede zaak', heeft zij haar zaakjes rond: de financiering van een kleine veertigduizend euro is er.

De doorslag gaf Qredits, die microfinanciering verzorgt. Deze biedt de benodigde twintigduizend euro aan, zo werd gisteren bekend, tegen een rente die met een kleine tien procent iets lager ligt dan Jongen haar 'crowd' toezegt. “Het is wel heel raar gelopen”, aldus Jongen. “Mijn mentor, die ik vanuit het startersloket kreeg toegewezen, had me ontraden om financiering bij Qredits aan te vragen. Omdat het startersloket met Qredits verbonden is, dacht ik dat de man ook bij Qredits hoorde.” Waarmee de kous dus af was. Die relatie bleek er echter niet te zijn; de microfinancier stond wel degelijk open voor de plannen van Jongen.

Een hele opluchting voor haar. Want haar plan B, de gang naar de reguliere banken, was tot dusver weinig succesvol geweest. Haar verleden, met een boekhandel op de Dam die het niet redde, werkte haar daarbij tegen, aldus een eerlijke Jongen.

Nu lachen de kansen haar echter toe: de toezegging van Qredits, plus de ruim achttienduizend euro van de crowdfunders, zijn voldoende om een mooie collectie boeken aan te schaffen. Die voorraad is de grootste kostenpost voor het starten van de winkel.

Andere begrotelijke zaken blijken gunstig goedkoper uit te pakken dan in de oorspronkelijke plannen begroot. “De boekenkasten heb ik tweedehands kunnen overnemen.” In het Schiedams Boekhuis prijken nu de kasten van Van Leeuwen, het Schiedamse instituut dat vorig jaar de deuren sloot. Verder pakt de huur veel lager uit op Hoogstraat 104 dan op Hoogstraat 156, het pand waar in eerste instantie mee werd gerekend. “En we hoeven ook niet te verbouwen”, aldus Jongen.

Al met al begint ze met een bescheiden startkapitaal - “maar dat dwingt me zuinig te zijn” - maar met betrekkelijk lage kosten. Doorslaggevend zal zijn of zij de omzet kan behalen die nodig is voor een goeie exploitatie. “Om rond te komen hoef ik minder om te zetten dan Van Leeuwen deed.”

Ze heeft geen personeel in dienst, en dat kan in de overzichtelijke winkel. Op de steun van enkele vrijwilligers - voor het geval dat - kan ze wel rekenen. Vooral blij is de winkelierster met René Janssen, die haar sinds enige maanden met raad en daad bijstaat.

Jongen maakte haar berekeningen secuur: het bedrag dat een gemiddelde Nederlander aan boeken koopt, keer het aantal Schiedammers beneden de snelweg, keer een factor van nul-komma-nog-wat omdat het gemiddelde inkomen in Schiedam lager is dan landelijk. Met de omzet die daar uitrolt, gaat zij het goed redden.

Nu is het zaak de aansluiting op het Centraal Boekhuis te regelen. Vanuit dat grote magazijn in Culemborg komen alle Nederlandse boeken. Die voorraad zal de komende weken worden opgebouwd. De openingstijden van de winkel worden: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van tien tot zeven en zaterdag van tien tot vijf. “Als het weer wat warmer wordt ga ik ook elke zondag open, van twaalf tot vijf.”

Mensen die, nu het zeker is dat het Schiedams Boekhuis er komt, nog mee willen doen met de crowdfunding, kunnen zich de komende week nog melden, aldus Jongen, via de site van het Schiedams Boekhuis.