Categorieën

Service

Schiedamse pater over waarom sporters hun geloof tonen

Schiedamse pater over waarom sporters hun geloof tonen
Sport

Schiedamse pater over waarom sporters hun geloof tonen

  • Redactie/Trouw
  • 08-08-2024
  • Sport
Schiedamse pater over waarom sporters hun geloof tonen

SCHIEDAM - Waarom laten sporters hun geloof zo nadrukkelijk zien? Die vraag krijgt Avin Kunnekkadan voorgelegd. Hij is priester in de katholieke kerk in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. 

“Je hebt geloof nodig in je eigen kunnen, maar bent onzeker”, antwoordt Kunnekkadan. “Dus kijk je naar boven - noem het God - en zoekt, sméékt soms om vertrouwen dat het goed komt. Dat maakt je weerbaarder, want je hoeft het niet alleen te doen.” 

Dagblad Trouw vraagt met regelmaat theologen om commentaar en uitleg over maatschappelijke thema’s. Dit keer gaat het over de overdadigheid waarmee sporters in Parijs hun geloof in een God tonen, op uitbundige manier. “Jezus is Koings!”, riep de Canadese skateboarder Cordano Russell als het zo uitkomt. Zijn Braziliaanse collega Rayssa Leal citeerde Jezus in gebarentaal richting een camera: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven.” Trouw noemt ook de meerstemmige samenzang van het rugbyteam van Fiji (‘Vertrouw op de Heer en Hij wijst je de weg’) en de Zuid-Afrikaanse zwemster Tatjana Schoenmaker-Smith dankte ‘God, Jezus en de Heilige Geest’ voor haar medailles. Bij het verhaal een grote foto van de Engelse zwemmer Adam Peaty, met een tattoo met een groot kruis en de tekst ‘Into the Light’ op zijn buik. Ook Sydney McLaughlin-Levrone - die vanavond aan de bak moet tegen Femke Bol - zegt dat zij iedereen voorbij snelt ‘met dank aan de Heer’. 

Wat betekent dat, die eruptie aan religieuze uitingen, zo vraagt Trouw Kunnekkadan. De schroom die lang de overhand had bij het uiten van geloof lijkt verdwenen. De Schiedamse voorganger zegt niet verbaasd te zijn. Ook al omdat hij uit India komt. “Daar begint iedere bijeenkomst met een gebed, of je nu moslim, hindoe of christen bent. Dus toen ik pastoor werd in Schiedam deed ik dat ook. Bij parochianen begon ik een huisbezoek met het gebed ‘in de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest’ en sloeg dan een kruis. De kinderen schoten daarvan in de lach. Ik vroeg ze waarom. Ze dachten dat ik voor het voetbal kwam, want dat was de enige keer dat ze gezien hadden dat spelers een kruis hadden geslagen. Zo geseculariseerd is Nederland.” Dat is op veel andere plekken op aarde echt anders, aldus Kunnekkadan. Die woont op de pastorie aan de Singel.

Of het ook te maken heeft met de expliciete wijze waarop moslims van hun geloof getuigen, durft de Schiedamse pater niet te zeggen. Misschien dat het christenen ervan doordringt dat hun geloof ook te laten zien en horen, aldus Kunnekkadan. Wel ziet hij dat de sporters die zich zo als gelovend in God laten kennen het ook doen als een vorm van stoer doen en choqueren. “Vroeger was het een schande als je niet naar de kerk ging, de sociale druk was enorm. Tegenwoordig is het precies het tegenovergestelde.”